Hyppää sisältöön
Kyrkans nyhetsarkiv

Religionsundervisning, penningpolitik och åldrande – ärkebiskop Luomas poddserie erbjuder givande samtal

Publicerad 25.08.2023


Ärkebiskop Tapio Luoma lanserade på våren en egen podcastserie där han samtalar med olika personer om livet, värderingar och meningen med livet bortom arbete, karriär och popularitet. Serien Arkkipiispan talossa (I ärkebiskopens hus) är tillgänglig på de flesta podcasttjänster. 

– För mig erbjuder podcasten ett utmärkt tillfälle att stimulera debatten om värderingar och djupare livsfrågor. Genom att bjuda in gäster till mitt hem i det historiska ärkebiskopshuset kan vi göra det på ett avslappnat sätt. Att träffa olika människor hör till det bästa med mitt jobb, säger ärkebiskop Luoma. 

Kunskap om religion är en medborgerlig färdighet

I det senaste avsnittet samtalar ärkebiskopen med  Li Andersson, riksdagsledamot och Vänsterförbundets ordförande. De diskuterar rötter och uppväxt, demokrati och inflytande, uthållighet i politiken samt förhållandet mellan religion och vänster. 

Som före detta undervisningsminister kommenterar Andersson också situationen för religionsundervisningen i Finland. 

–  Jag skulle vilja se mycket mer debatt om religionsundervisningen. Kunskap om religioner och religiös kunskap är en medborgerlig färdighet. Jag vet inte hur vi annars ska hantera konspirationsteorier eller falska påståenden om till exempel judendom eller islam, säger Andersson.

Musik, penningpolitik och åldrande i tidigare avsnitt 

I de tre tidigare avsnitten samtalade ärkebiskopen om bland annat hur det är att vara musiker, om Finlands penningpolitik och hur vi i Finland förhåller oss till åldrande och äldre personer. 

Gäster i vårens avsnitt var singer-songwritern Juha Tapio, Timo Laitinen, generaldirektör för Statskontoret och Marja Jylhä, professor i gerontologi på besök i ärkebiskopshuset. 

Till höstens avsnitt hör samtal med Anne Birgitta Pessi, känd som professor i empati, Anni Karnaranta, direktör för Tavastehus kvinnofängelse och Laura Malmivaara, skådespelare. 
 
Mera information: 
Meri-Anna Paloniemi, ärkebiskopens specialmedarbetare, tfn 040 141 6348. 
Podcasten är tillgänglig till exempel här: Arkkipiispan talossa | Podcast on Spotify