Hyppää sisältöön
Kyrkans nyhetsarkiv

Radiogudstjänsten fyller 90 – lika gammal som Yle

Publicerad 06.09.2016

Radiogudstjänsten fyller jämna 90 år. Den hör till de äldsta programmen i Yles programtablå. Den första svenska gudstjänsten radierades från Johanneskyrkan i Helsingfors 12.9.1926, bara tre dagar efter att Rundradion hade inlett sin nationella sändningsverksamhet. Samma dag sändes en finsk gudstjänst från Tammerfors domkyrka.

På söndag sänds såväl den svenska som den finska gudstjänsten från samma kyrkor som för 90 år sedan. Den svenska festgudstjänsten sänds klockan 13.03 i Yle Vega. Före gudstjänsten, strax efter klockan 12, samtalar redaktör Pia Abrahamsson i programmet Vega Söndag med tidigare radio- och tv-redaktören Leif Lindgren och ansvariga redaktören Lucas Snellman om gudstjänsterna.

I gudstjänsten är kyrkoherde Johan Westerlund liturg och pastor Lucas Snellman predikant. I gudstjänsten hör vi sång av Tomas Vokalensemble och musik av Carolina Edström med celloelever. Anna Maria Böckerman är kantor och körledare, Kaj-Erik Gustafsson organist.

Svenskfinlands största gudstjänstgemenskap

Efter 90 år är radiogudstjänsten fortsättningsvis viktig för många. Varje vecka samlar den ca 25 000 lyssnare och bildar Svenskfinlands största gudstjänstgemenskap.

− Enligt den finlandssvenska barometern 2014 ansåg 47 procent av de svenskspråkiga 15-85 åringarna det viktigt att det varje söndag sänds en gudstjänst i radio, säger Lucas Snellman, ansvarig redaktör för de svenska andaktsprogrammen.

Undersökningen visade också på en generös inställning. Trots att en minoritet av de tillfrågade själva lyssnade regelbundet så ansåg de att gudstjänsterna kan vara viktiga för andra.

− Trots att såväl radion som gudstjänsten kan upplevas som gamla format är bägge fortfarande värdefulla och viktiga. Yle Vega som sammanhållande kitt och kanal, gudstjänsten som uttryck för kristen tro och gemenskap, framhåller Snellman.

Gudstjänsterna samarbete mellan radion och kyrkan

Produktionen av andaktsprogram hör till den lagstadgade programverksamhet som Yle bedriver i allmännyttigt syfte. Kyrkans central för det svenska arbetet vid kyrkostyrelsen koordinerar och producerar radiogudstjänsterna tillsammans med olika kristna samfund och kyrkor.

− För att det här ska fungera i praktiken krävs ett välfungerande och förtroendefullt samarbete mellan Yle och de kristna kyrkosamfunden, påpekar Snellman.

Årligen sänds ca 62 radiogudstjänster i Yle Vega. Radiogudstjänster sänds varje söndag och helgdag från kyrkor runtom i Svenskfinland. Sedan 2010 har det varit möjligt att lyssna på radiogudstjänsterna på Yle Arenan.

Mera information:
Ansvarig redaktör Lucas Snellman, tfn 050 566 8230, lucas.snellman@evl.fi
Redaktör Rufus Hedengren, tfn 050 566 8481, rufus.hedengren@evl.fi

Läs mer om radiogudstjänsten på Svenska Yles webbplats