Hyppää sisältöön
Kyrkans nyhetsarkiv

Inbjudan till seminarium 15.9.2016 kl. 12-14: Varför är Luther relevant idag?

Publicerad 02.09.2016

Nästa år har det gått 500 år sedan Martin Luther spikade upp sina teser på kyrkdörren i Wittenberg. Europa stod inför en enorm förändring. Reformationens märkesår firas på många sätt i vårt land, med början i oktober 2016. 

Luthersk arbetsmoral är något vi ofta talar om. Men vad består egentligen vårt arv från Luther av och hur är det relevant idag? Det här är frågor som är viktiga för förståelsen av reformationen och för att kunna lyfta fram aktuella teman och diskussioner under märkesåret.

Den 15 september kl. 12-14 är du välkommen till Kyrkans hus (Södra kajen 8, Helsingfors) och ett samtal om reformationens betydelse historiskt och idag. Vi börjar med lunch kl. 12. Professor Carl-Henrik Grenholm från Sverige föreläser om Luthers samhällsetik och dess relevans idag. Journalisten Jeanette Björkqvist och biskop Björn Vikström kommenterar och ställer frågor.

Med tanke på lunchen ber vi dig anmäla dig senast tisdag 13.9 till presstjanst@evl.fi.
Det är fritt fram att delta också i bara en del av programmet. Du kan också följa samtalet på sidan Kirkkohallitus – Kyrkostyrelsen på Facebook. Efter samtalet finns möjlighet till enskilda intervjuer.

Välkommen!

Kyrkostyrelsen/Kyrklig tidningstjänst

Åsa Holmvik, informatör,  Hedvig Långbacka, redaktör

 

Carl-Henrik Grenholm är professor i etik vid Uppsala universitet. I sin forskning har han ägnat sig åt frågeställningar inom kristen socialetik, kyrkans samhällsansvar, feministisk etik och etisk teori. Bland hans böcker kan nämnas Att förstå religion (2006) och Tro, moral och uddlös politik (2014).

Jeanette Björkqvist är finlandssvensk journalist och författare. Hon har arbetat på Hufvudstadsbladet, för Svenska Dagbladet och är sedan 2016 frilans. I augusti publicerade hon på webb-tidningen Long Play en uppmärksammad artikel om nigerianska offer för människohandel.

Björn Vikström är teologie doktor och biskop. Han disputerade 2000 på en avhandling om bibeltolkning. År 2009 valdes han till biskop i Borgå stift. Bland hans böcker kan nämnas Folkkyrka i en postmodern tid (2008) och herdabrevet Mer än ord (2014).