Hyppää sisältöön
Kyrkans nyhetsarkiv

I år firas fadderdagen på söndag 4 juni

Publicerad 24.05.2023

Den första söndagen i juni varje år firas en dag för faddrar och fadderbarn. Den nationella fadderdagen firas i år på söndag 4 juni. Tillsammans med Lasten ja nuorten keskus (centralen för barn och unga) uppmanar evangelisk-lutherska kyrkan faddrar och fadderbarn att tillsammans delta i dagen.

Tanken med fadderdagen är att erbjuda faddrar och fadderbarn möjligheter att göra något tillsammans. Den uppmanar till tillsammanstid.

– Fadderskap är ett viktigt uppdrag och det kan innebära en vänskap som växer livet ut. Fadderdagen är en dag att då faddrar och fadderbarn påminns om att göra något trevligt tillsammans oavsett om man bor nära eller långt ifrån varandra. Det kan handla om små saker som förenar och gör att man lär känna varandra bättre. I år är temat för fadderdagen En trygg vuxen – gemensam tid, säger Mirva Sandén som är sakkunnig inom småbarnspedagogik på Kyrkostyrelsen.

De nationella samarbetsparterna i år är Luontoliitto, Mannerheims barnskyddsförbund, scouterna och SuperPark. Samarbetsparterna uppmuntrar faddrar och fadderbarn till gemensamma aktiviteter. Till exempel Luontoliitto utmanar faddrar och fadderbarn att utforska naturen tillsammans. Naturen finns nära oavsett om du bor på landet eller i stan. I stadens parker finns också mycket att upptäcka.

I år deltar baskettränaren Shawn Huff i fadderdagen. Han säger att han efter sin karriär vill var en rollmodell för barn och unga. Därför är han med på fadderdagen.

Fadderskap – att ha roligt tillsammans

Församlingar uppmärksammar fadderdagen på olika sätt. En del församlingar gör inlägg om fadderdagen på församlingens konton på sociala medier medan andra ordnar konkreta evenemang.

I Helsingfors samarbetar Johannes församling med Lauttasaaren seurakunta och Pitäjänmäen seurakunta. På Drumsö ordnas gratisprogram på söndag eftermiddag (4.6) från klockan 13 till 15.30 i kyrkan och utomhus. Inne i Drumsö kyrka kan faddern och fadderbarnet delta i musiklek, fri motion i gymnastiksalen och uppleva Escape Room. Ute finns möjligheter att grilla vid en lägereld eller gå en tipspromenad och delta i aktiviteter vid en pysselstation.

Åbo svenska församling erbjuder till exempel möjlighet för faddern och fadderbarnet att besöka trampolinpark till rabatterat pris. Församlingen synliggör fadderdagen på sociala medier hela maj och första veckan i juni.

Det lönar sig att kolla den egna församlingens annonser för att se om, när och hur fadderdagen uppmärksammas i ens egen församling.

Mera information:
sakkunnig Mirva Sandén, tfn 040 585 1357, mirva.sanden@evl.fi
Satu Rathgeber, Lasten ja nuorten keskus, tfn 044 491 6933, satu.rathgeber@lastenjanuortenkeskus.fi

Fadderdagen.fi