Hyppää sisältöön
Kyrkans nyhetsarkiv

Regissör Markus Toivo fick Kyrkans mediestiftelses pris på Filmfestivalen i Tammerfors

Publicerad 11.03.2023

Filmregissör Markus Toivo har fått Kyrkans mediestiftelses pris 2023 för sin dokumentär Wanha Markku. Dokumentären fick priset vid Filmfestivalen i Tammerfors i serien för inhemska filmer där sammanlagt 36 program deltog.

Domaren för Kyrkans mediestiftelses pris var stiftelsens viceordförande Juha Rajamäki.

 – Dokumentären behandlar förlåtelse och acceptans som öppnar porten till en gemensam väg för dokumentärens huvudpersoner, säger Juha Rajamäki i prismotiveringen.

Den prisbelönta dokumentären är en beskrivning av en kultur där man inte talar med varandra. Den beskriver hur en vuxen son söker den kontakt med sin far som inte fanns i barndomen, då hans far aldrig såg honom.

– Ramberättelsen för filmen är då man bygger klart en metallport i ändan av den väg som leder till hemgården. Pappan byggde huset som ännu efter årtionden till en del inte är helt klart, liksom många andra saker på gården och i livet. Pappan och den vuxna sonen närmar sig trevande varandra och för båda öppnas nya, kanske gömda tankar och önskemål kring varandras liv och den mansroll som de i tiderna fått. Då porten är klar känns det som om sonen och pappan har hittat en väg till varandra, ofullkomliga men ändå beredda att godkänna varandra som dem de är.

Prissumman för Kyrkans mediestiftelses pris är 1 500 euro. Sedan 2017 har priset delats ut vid Filmfestivalen i Tammerfors till en regissör för en inhemsk film.

I motiveringarna för att bevilja priset betonas att filmerna tekniskt och konstnärligt håller hög klass och lyfter fram sådana teman som inbjuder till att reflektera över en kristen värdegrund.

Mera information:
Juha Rajamäki, tfn 050 512 4772
Kyrkans mediestiftelse 
Tampere Film Festival, kotimainen kilpailu