Hyppää sisältöön
Kyrkans nyhetsarkiv

Nordiska diakoniarbetare: Slå vakt om människovärdet i samhället

Publicerad 24.08.2016

Nordiska diakoniarbetare är oroade över nedmonteringen av välfärdssamhället i de nordiska länderna. Den allmänna trenden i Norden är att fattigdom och skillnader i inkomst och hälsa ökar, likaså polariseringen. Välfärdssamhället är hotat medan främlingsfientlighet och rasism ökar.

Diakoniarbetarna vädjar till beslutsfattarna i de nordiska länderna att de i alla sina beslut beaktar de människor som har det allra sämst ställt. Nu krävs aktiva åtgärder av de nordiska ländernas regeringar för att minska fattigdomen.

Det nordiska välfärdssamhället bygger på tanken att alla är lika värda och alla har rätt till samma grundtrygghet. I ett sådant samhälle ska ingen behöva tigga eller vara hemlös.

Diakoniarbetare ser dagligen att alla inte får den hjälp de behöver, till exempel i form av social- och hälsovårdstjänster eller läkemedel. Digitaliseringen ökar avståndet till tjänster bland annat för människor som inte har tillgång till eller kunskap om datorer.

Ekonomisk tillgång är viktig men den ska tjäna människors välmående. Enligt målen i strategin Europa 2020 har de nordiska länderna åtagit sig att avsevärt minska fattigdomen fram till år 2020. Sett med diakonins ögon har fattigdomen ökat och fattigdomsbekämpning står inte högst på den politiska dagordningen.

Den 17-19 augusti var nästan hundra diakoniarbetare från hela Norden samlade i Helsingfors. Temat för konferensen var Den nordiska välfärdsstaten i vågskålen.

Mera information:
Sakkunnig Tiina Saarela, Kyrkostyrelsen, tiina.saarela@evl.fi, tfn 050 344 8573