Hyppää sisältöön
Kyrkans nyhetsarkiv

Diakonissan Satu Pietilä är årets diakoniarbetare 2022

Publicerad 16.09.2022

Sjukskötaren, diakonissan Satu Pietilä har valts till årets diakoniarbetare. Pietilä jobbar som diakoniarbetare för församlingarnas samhälleliga arbete i Åbo och S:t Karins kyrkliga samfällighet och valet offentliggjordes vid kyrkans diakonidagars kvällsfest i Helsingfors 16.9.2022. Valet gjordes på förslag av styrelsen för Diakoniarbetarnas förbund.

Vid valet betonades Pietiläs projektkunnande och hennes förmåga att skapa multiprofessionella nätverk. Pietilä har varit med om att starta upp projektet Toivo (på svenska Hopp) som är ett samarbete mellan stiftelsen Takuusäätiö och den kyrkliga samfälligheten. Via projektet hjälper man människor med problem med ekonomi och skulder, och dem som jobbar med dem att hitta lösningar på de ekonomiska problemen. För närvarande deltar Pietilä också i projektet Arvo ihmiselle (ung. Människovärdigt) som utvecklar beredskapen att ge mångsidig hjälp till klienter vid lågtröskelmötesplatser som erbjuder mathjälp.

Pietilä utsågs till årets Alumn 2021 vid Åbo yrkeshögskola. Hon har också varit timlärare vid yrkeshögskolan och gjort forsknings-, utvecklings- och innovationssamarbete (TKI-samarbete). Satu Pietiläs kollegor karakteriserar henne som en empatisk, klientcentrerad och modig diakoniarbetare som inte är rädd för utmaningar.

Fotografier av Satu Pietilä:  www.dtl.fi/kuvat. Fotograf: Timo Jakonen.

Mera information:
Tiina Laine, veksamhetsledare, Diakoniarbetarnas förbund, tiina.laine@dtl.fi, tfn 010 2190 303
Satu Pietilä, sjukskötare (högre YH-examen), diakonissa satu.pietila@evl.fi, tfn 040 341 7185