Hyppää sisältöön
Kyrkans nyhetsarkiv

Kyrkan med på Stafettkarnevalen 2022

Publicerad 16.05.2022

Då Stafettkarnevalen går i år av stapeln 20-21 maj på Olympiastadion i Helsingfors är kyrkan som vanligt närvarande bland de samarbetspartners som har ett eget tält. I kyrkans tält kan barn och unga under pauserna spela olika spel och samtala med ungdomsarbetsledare.

Stafettkarnevalens tema är Glädje, inspiration och gemenskap. Sakkunnig i skolsamarbete Helena Salenius säger att temat passar bra ihop med modellen Församling i rörelse som betonar kravlöshet och glädje.

– Vi mår bra av att röra på oss. Det ska inte vara en prestation som mäts utan rörelsen är det viktiga. Att församlingar och kyrkan syns på stafettkarnevalen är ett gott samarbete mellan olika aktörer där vi möts i gemenskap och glädje.

Till konceptet Församling i rörelse hör också motionsagenter som uppmuntrar församlingar att öka och synliggöra fysisk aktivitet. Motionsagenten är församlingens kontaktperson och uppgiftsbeskrivningen formas enligt lokala behov. Församling i rörelse utgår från en kristen människosyn där varje människa utgör en helhet.

– Vi vill betona att också de som inte lyckas så bra i Stafettkarnevalen är viktiga och värdefulla. Prestationer och segrar är inte det som definierar en människa, säger Salenius. Hon är en av dem från Kyrkans central för det svenska arbetet som planerat aktiviteten i kyrkans tält.

– Vi är glada över att barn- och ungdomsarbetsledare från flera församlingar ställer upp. De är proffs på att umgås och tala med barn och unga, säger Helena Salenius.

Kyrkans tält på Stafettkarnevalen är ett samarbete mellan Kyrkostyrelsen och och flera församlingar i Borgå stift. 

Mera information: sakkunnig i skolsamarbete vid KCSA Helena Salenius, tfn 050 434 3192, helena.salenius@evl.fi