Hyppää sisältöön
Kyrkans nyhetsarkiv

Nationella veterandagens festmässa och huvudfest firas i Villmanstrand

Publicerad 26.04.2022

På onsdag 27.4.2022 är staden Villmanstrand värd för den nationella veterandagens huvudfestligheter. Till programmet hör officiell flaggning, festgudstjänster och kransnedläggning vid hjältegravarna. 

I festmässan i Maria kyrka 27.4. kl. 10 predikar biskopen i S:t Michel stift, Seppo Häkkinen. Kyrkoherde Mika Lehtola är liturg, Riina Tölli kantor och Raakuna musikkår medverkar.  

I gudstjänsten i Villmanstrands kyrka 27.4 kl. 10 predikar fältbiskop Pekka Särkiö. Liturg är kaplan Mikko Ojanen och kantor Toni Pussinen

Det är möjligt att delta i gudstjänsterna via webben: 
Maria kyrka i Lappee
Villmanstrands kyrka  

Predikningar om såväl tacksamheten till veteranerna som den aktuella krigssituationen i Ukraina 

I Maria kyrkan i Lappee lyfter biskop Seppo Häkkinen fram fredens betydelse.
– Veterangenerationen känner mycket väl till hur viktigt det är med fred. Genom vårt lands historia och släktens berättelser förmedlas fredens betydelse också till en yngre generation. Freden har inte varit en självklarhet. Fortfarande behövs fred runtom i världen, mitt i krig och oroligheter. Under de senaste månaderna har i synnerhet kriget i Ukraina upprört oss dag efter dag.

I Villmanstrands kyrka talar fältbiskop Särkiö om hur krig berör oss.
– Många känner ångest på grund av kriget i Ukraina, där Ryssland genom sin invasion begår brott mot mänskligheten, och ukrainarna modigt försvarar sin självständighet. Kriget berör oss. Vi minns att finländare har upplevt samma kamp mot en överlägsen angripare. Firandet av nationella veterandagen har blivit en viktig del i traditionen av årliga nationella helgdagar. Festdagen påminner oss om veterangenerationens betydelse för att upprätthålla vårt lands frihet och självständighet.

Huvudfesten sänds i Yle TV1 

Veterandagens fantåg och kransnedläggning på hjältegravarna sker kl. 11.15. Lokalförsamlingarna ordnar också andakter och kransnedläggningar 27.4. kl. 10 på hjältegravarna i Ylämaa och Nuijamaa, och hedersbesök och kransnedläggning vid huvudminnesmärket på Joutseno hjältebegravningsplats. 

Nationella veterandagens huvudfest i Villmanstrands idrottshus är en fest för inbjudna. Det går att se festprogrammet från och med kl. 14.00 i Yle TV1 och på Arenan.

Statsrådets hälsning framförs av statsminister Sanna Marin och försvarsmaktens hälsning av general Timo Kivinen

Församlingarnas hälsning framförs av kyrkoherden i Villmanstrands församling, Hannu Haikonen och kyrkoherden i Villmanstrands ortodoxa församling, Timo Tynkkynen

Nationella veterandagen har sedan 1987 firats den 27 april till minne av krigsslutet i Lapplandskriget. Villmanstrand var senast värd för nationella veterandagens fest år 1996. 

Biskop Häkkinens och fältbiskop Särkiös predikotexter finns som bilaga till nyheten (fria att publicera 27.4 kl. 11) 

Mera information om huvudfesten (på finska)

Bilagor till nyheten