Hyppää sisältöön
Kyrkans nyhetsarkiv

Hjälpledarutbildning, församlingsval och Kyrkpressen aktuella frågor på Ungdomens kyrkodagar

Publicerad 19.04.2022

Ungdomens kyrkodagar ordnas 21-24 april på Lärkkulla i Karis efter ett långt uppehåll under coronapandemin. Temat för Ungdomens kyrkodagar i år är Frihet och omkring 80 unga deltar den här gången i dagarna.

Sakkunnig i ungdomsfrågor Rebecka Stråhlman är glad över att Ungdomens kyrkodagar (UK) äntligen kan samlas fysiskt igen.
– Förra året tvingades vi hålla UK på distans. Också i år fick vi ändra de ursprungliga planerna och skjuta fram UK från januari till april. Men nu ska det bli mycket roligt att få träffa delegater från hela stiftet och fira ett vårigt UK, säger Stråhlman.

Under dagarna talar samhällspåverkare Elina Sagne-Ollikainen och pastor Jan Edström om temat ur perspektiven utanförskap och regnbågsfrågor.

Ungdomens kyrkodagar är Borgå stifts egen ungdomsriksdag som årligen samlar ombud från församlingarna till debatt och diskussion om aktuella teman. Det är en kanal för unga som vill påverka hur kyrkan ser ut i framtiden. Motioner och initiativ kan lämnas in av de som är valbara till ombud eller av förtroendeorgan inom Borgå stift.

– På ärendelistan finns bland annat hjälpledarutbildningen, ungas åsikter om Kyrkpressen, omvandlingsterapier och ungas engagemang i beslutsfattandet i kyrkan. I år ska vi välja representanter till NAVI som är en påverkansgrupp för unga i kyrkan, och en arbetsgrupp som ska fundera på hur Ungdomens kyrkodagar ser ut i framtiden, säger Stråhlman.

– Höstens församlingsval uppmärksammas under dagarna både i NAVI-gruppens utställningsbås och i samband med initiativet om ungas engagemang i beslutsfattandet.

Förutom plenarförhandlingar bjuder dagarna på workshops, klädbytartorg, andakter och mera fritt umgänge.

Mera information:
Rebecka Stråhlman, sakkunnig i ungdomsfrågor, Kyrkostyrelsen, tfn 040 688 1558
Ungdomens kyrkodagar