Hyppää sisältöön
Kyrkans nyhetsarkiv

Pirkko Saisio får Kyrkans kulturpris 2021

Publicerad 22.03.2022

Författaren Pirkko Saisio får Kyrkans kulturpris 2021 för sin roman Passio. Ärkebiskop Tapio Luoma delade ut priset i Helsingfors på tisdag 22.3.2022.

I prismotiveringen sägs att Pirkko Saisios verk Passio är en bred, kulturhistorisk bild av den europeiska kulturen och historien, som i romanen börjar i 1400-talets Florens och slutar i 1950-talets Helsingfors.

”Saisio för smidigt in läsaren i olika situationer och lotsar berättelsen från en tid till en annan genom att låta läsaren följa livets glädjeämnen och tragik. Detta återspeglar ekonomins och maktutövningens gränser i såväl den judiska kulturen som i sovjettidens fångläger. Den röda tråden är en guldskatt och i centrum står framför allt människans hunger efter lycka, kärlek och hopp. Hela tiden finns ett hot om förstörelse och livets begränsningar närvarande. Personerna i Passio vänder sig till kyrkan och Gud och söker svar. Saisio ger inget beständigt och enkelt svar utan bokens röda tråd – eller avsaknaden av den – är en bild av hur den europeiska människan fortsätter sitt sökande.”

”Saisios beskrivning av människan, livet och Gud är mycket talande i verket Passio. Passionen i livet och även hoppet och mötet med det heliga mitt i orimliga svårigheter sker överraskande.”

I prismotiveringen sägs också att Pirkko Saisios konstnärliga karriär i sin helhet har varit mycket betydelsefull och omfattar otaliga romaner och föreställningar. I dem har Saisio på sitt människonära, passionerade och okuvliga sätt försvarat framför allt ett jämlikt bemötande av kvinnor och sexuella minoriteter.

Kyrkostyrelsen beviljar årligen Kyrkans kulturpris för en kulturgärning eller konstnärlig verksamhet betydande för det kristna budskapet. Prissumman är 6 000 euro. Priset har delats ut sedan 1992. Priset beviljas på förslag av en arbetsgrupp som utsetts av kyrkostyrelsens plenum.

Till medierna

Journalister är välkomna till prisutdelningen tisdag 22.3 från klockan 15 i hotell-restaurang Havens kabinett Salong (Unionsgatan 17, Helsingfors).

Mera information: chefen för Gudstjänst och kultur, Kari Latvus, Kyrkostyrelsen, kari.latvus@evl.fi, tfn 040 642 9274
Fotografier av pristagaren laddas under kvällen 22.3 upp i Kyrkans mediebank
Kyrkans kulturpris