Hyppää sisältöön
Kyrkans nyhetsarkiv

Världens kyrkor kallar till gemensam bön för Ukraina på askonsdag 2 mars

Publicerad 01.03.2022

Konferensen för europeiska kyrkor, Lutherska världsförbundet, De reformerta kyrkornas världsallians, Metodisternas generalkonferens och Mennonitiska världskonferensen fördömer tillsammans kraftigt Rysslands militära angrepp och invasion av Ukraina den 24 februari. De kräver att konflikten ska upphöra omedelbart och att trupperna ska retirera till Ryssland för att återställa fred. 

Kyrkoförbunden ordnar en gemensam fredsbön för ukrainarna på askonsdag 2 mars kl. 18.00 finsk tid. Bönestunden samlar kristna från Ukraina och hela världen. Det är möjligt att delta i online förbönstillfället genom att logga in på t.ex. Lutherska världsförbundets webbplats

Kyrkoförbundens generalsekreterare tror på effekten av gemensamma ansträngningar 

”Kyrkorna i Europa och överallt i världen har nu anledning att bilda en stark solidaritetsallians med de människor som är rädda för konsekvenserna av kriget i Ukraina. Nu är det tid att samlas till bön för alla dem som har makt att fatta beslut som räddar människoliv och möjliggör fred”, säger Jørgen Skov Sørensen, generalsekreterare för Konferensen för europeiska kyrkor (KEK). 

”Jesus har kallat oss till hoppets budbärare som bygger fred. Därför kräver vi som kristna kyrkor att konflikten ska upphöra omedelbart för att skydda ukrainska människoliv, mänskliga rättigheter och människovärde”, vädjar Anne Burghardt, generalsekreterare för Lutherska världsförbundet. 

”Bibeln uppmanar oss att vända oss bort från det onda och göra det goda, att söka fred och sträva till det. Vi anser detta grundlösa angrepp vara ont och gör allt vi kan för att förhindra det – samtidigt som vi förbereder oss för att hjälpa offren”, konstaterar De reformera kyrkornas världsråd i ett uttalande av det kollegiala generalsekretariatet.

”Oberoende av vad som nu händer i Ukraina, tror jag fortfarande på det internationella samfundets möjligheter att påverka då vi nu arbetar tillsammans för fred i området”, uppmuntrar Ivan Abrahams, generalsekreterare för Metodisternas generalkonferens.  

I sin inbjudan till bön betonar kyrkoförbunden att det militära angreppet hotar ukrainarnas liv och freden överallt i och utanför Europa. ”Krisen är brådskande och kräver den världsvida kristna gemenskapens uppmärksamhet och solidaritet.” 

Påve Franciskus har på den katolska kyrkans vägnar redan tidigare deklarerat att askonsdag 2.3 är en bönens och fastans dag för Ukraina..

Mera information:
Ari Ojell, sakkunnig, Kyrkostyrelsens utrikesavdelning, tfn 050 350 9039, ari.ojell@evl.fi