Hyppää sisältöön
Kyrkans nyhetsarkiv

Evangelisk-lutherska kyrkan i Finland publicerade webbsidor på samiska

Publicerad 04.02.2022

Den samiska webbplats som Evangelisk-lutherska kyrkan i Finland nyss har publicerat betjänar bättre än hittills de församlingsmedlemmar som talar samiska. Det finns innehåll på de tre samiska språk som talas i Finland: enaresamiska, nordsamiska och skoltsamiska.

Webbplatsen och dess innehåll har i huvudsak gjorts av samiska anställda och så att den så bra som möjligt betjänar samerna. Det är viktigt att innehållsproducenterna väl känner den samiska kulturen, andligheten och symboliken. Kultursensitiviteten har beaktats också i valet av bilder.

Sidorna lyfter fram innehåll som är viktigt för samerna. Kristna traditioner som har en framträdande roll i den samiska kulturen är bland annat skriftskola och konfirmation.

– Det är viktigt att samerna kan använda sitt modersmål i kontakten till kyrkan. Det är speciellt viktigt då det handlar om betydelsefulla skeden och vändpunkter i livet, andliga grubblerier eller utmanande livssituationer. På webbplatsen finns grundläggande information om kyrkan och kristendom men samtidigt har man starkt betonat ämnen och fenomen som är viktiga i den samiska kulturen, säger sakkunnig Henna Ahlfors på Kyrkostyrelsen.

Filosofie studerande Sara Keränen som varit innehållsproducent och webbredaktör har tillsammans med den nationella koordinatorn för samearbetet prosten Erva Niittyvuopio har haft viktiga roller i skapandet av webbplatsen.

– Jag hoppas att webbplatsen betjänar våra olika språkgrupper så bra som möjligt. Jag hoppas också på respons på innehållet, alltså om något väsentligt fattas kan man höra av sig om det. Jag tackar Tauno Ljetoff som gjort texterna till de skoltsamiska sidorna, Anja Kaarret och Jouni Aikio för den språkliga granskningen av sidorna och alla fotografer som gett oss lov att använda deras bilder, säger Erva Niittyvuopio på domkapitlet i Uleåborg.

Utvecklingen av sidorna fortsätter

Kompletteringen och utvecklandet av sidornas innehåll fortsätter också efter publiceringen. Det kommer att göras en användarundersökning till grund för det fortsatta utvecklingsarbetet.

Webbplats evl.fi har nu innehåll på finska, svenska, samiska, engelska, lättläst och finskt teckenspråk.

Mera information: Henna Ahlfors, Kyrkostyrelsen, tfn 050 326 9012, henna.ahlfors@evl.fi
Erva Niittyvuopio, domkapitlet i Uleåborgs stift, tfn 040 769 0044, erva.niittyvuopio@evl.fi
webbsidorna på nordsamiska: evl.fi/sapmi
webbsidorna på enaresamiska: evl.fi/anaraskielan
webbsidorna på skoltsamiska: evl.fi/nuorttsaa-mkio-lle 
Suoma ev.lut. girku sámegielat neahttasiiddut leat almmustahttojuvvon 4.4.2022