Hyppää sisältöön
Kyrkans nyhetsarkiv

Matti Salomäki vigs till biskop i Lappo domkyrka på söndag 6 februari

Publicerad 02.02.2022

Den nya biskopen i Lappo stift Matti Salomäki vigs till biskop i Lappo domkyrka på söndag 6 februari. Salomäki tillträdde som biskop 1.2.2022. På grund av rådande coronarestriktioner kan församlingen inte delta i vigningsmässan men är välkommen att följa med mässan via tv, radio eller nätet. Vigningsmässan sänds direkt i TV1 och Yle Radio1 klockan 10 på söndag. I tv tolkas mässan till finskt teckenspråk. Det går också att se mässan på Yle Arenan.

Vigningen förrättas av biskopen i Tammerfors stift Matti Repo. Han assisteras av biskopen i Kuopio stift Jari Jolkkonen och biskopen i Åbo ärkestift Mari Leppänen. Matti Salomäki vigs och välsignas till ämbetet med Guds ord, bön och handpåläggning som traditionen bjuder. Han får ta emot insignierna: biskopskorset, biskopsstaven, biskopsmitran och -kåpan.

I mässan predikar biskop Matti Salomäki. Assisterande präster är församlingspastorn i Lappo domkyrkoförsamling Heli Pääkkönen. Musiken leds av Mirja Latva-Laturi och organist är Marko Koskinen som också har komponerat en del av den musik som spelas i mässan. Sångsolister är Terttu Iso-Oja och Pertti Tahkola som framför bland annat musik av Georg Friedrich Händel som är en av Matti Salomäkis favoritkompositörer. För musiken i mässan svarar också Maria Salmela, Laura Kaartinen och Ilona Rimpilä, och en liten kör. Textläsare är Matilda Salomäki och förbönsassistent Eino Nissinen.

Mässan är samtidigt öppningsmässa för insamlingen Gemensamt Ansvar. Intäkterna från Gemensamt Ansvar 2022 används för att hjälpa barn och unga som lider av coronapandemins följder, såväl i Finland som utomlands. I år är biskop Mari Leppänen den bland biskoparna som ansvarar för Gemensamt Ansvar och håller kollekttal i mässan.

Efter mässan ordnas virtuellt kyrkkaffe som tolkas till finskt teckenspråk. Vid kyrkkaffet träffar man gäster, får ta del av hälsningar och möter den nya biskopen. Det går att ta del av kyrkkaffet via Lappo stifts webbplats, Facebooksida och Youtubekanal.    

Matti Salomäki är född 1968 och Lappo stifts femte biskop. I ämbetet följer han Simo Peura som gått i pension. Innan Salomäki valdes till biskop var han kyrkoherde och domprost i domkyrkoförsamlingen i Lappo sedan 2012. Åren 1994–2012 var han präst i Pielavesi församling, från år 2003 kyrkoherde. Salomäki har varit prästombud i kyrkomötet sedan år 2016. Till utbildningen är han teologie magister. Han blev prästvigd år 1994.

Som biskop övertar Matti Salomäki biskopsinsignierna från sin företrädare. Biskopskorset och -staven har varit i bruk sedan Lappo stift grundades 1956. Biskopskåpan och -mitran har färdigställts 2013. De är designade och tillverkade av textilkonstnär Hanna Korvela.

Fotografier från festmässan och mera information:
På grund av rådande coronarestriktioner kan medierna tyvärr inte delta på plats. Fotografier från mässan publiceras på stiftets webbplats då mässan avslutats.  Även biskop Salomäkis predikan publiceras efter mässan.

Mera information:
stiftspastor Jaakko Antila, 040 777 3210, jaakko.antila@evl.fi
stiftsdekan Terhi Kaira, 050 326 3012, terhi.kaira@evl.fi