Hyppää sisältöön
Kyrkans nyhetsarkiv

Kyrkans samtalstjänst öppen i jul- och nyårshelgen

Publicerad 22.12.2021

Vi firar ännu en jul med coronapandemi och då vi uppmanas till färre sociala kontakter. Många oroar sig för framtiden och är ängsliga över sina näras hälsa. Under julen kan ensamheten kännas extra svår. Då kan en kontakt med Kyrkans samtalstjänst lätta på bördan.

Hjälp via telefon eller nätet

Hos Kyrkans samtalstjänst finns någon som lyssnar. Samtalstjänsten är öppen hela jul- och nyårshelgen. Alla samtal är konfidentiella och de som håller jour har tystnadsplikt.

Kyrkans samtalstjänst håller öppet varje kväll klockan 20–23 på nummer 0400 22 11 90. Det är också möjligt att skriva meddelanden via nätjouren och få ett svar inom 1-2 dygn. Chatten är öppen som vanligt måndag till torsdag klockan 19–21. Nätjouren och chatten finns på webbadressen evl.fi/kyrkanssamtalstjanst.

Samtalstjänst på finska får man via nummer 0400 221 180. Den finska samtalstjänstens olika kanaler finns på webbadressen evl.fi/kirkonkeskusteluapu.

Konfidentiella och anonyma samtal

De som håller jour vid kyrkans samtalstjänst är anställda i kyrkan eller frivilliga som utbildats för uppgiften. De har tystnadsplikt.

Jourhavande ser inte identiteten på den som tar kontakt. Samtalen bandas inte och inga diskussioner sparas. Inga som helst personliga uppgifter sparas.

Kyrkans samtalstjänst är medlem i delegationen för telefon- och webbhjälpens etiska principer PuhEet

Också församlingarna ger också stöd

Också många församlingar har egna telefonnummer som ger samtalsstöd. De lokala numren hittar man via församlingarnas webbplatser

På grund av coronapandemin har församlingarna uppmanats hålla kyrkorna öppna för stilla bön och enskilda samtal.

Mera information:
Kimmo Nieminen, sakkunnig på Kyrkostyrelsen, kimmo.nieminen@evl.fi, tfn 040 688 1593 
evl.fi/kyrkanssamtalstjanst
evl.fi/forsamlingar