Hyppää sisältöön
Kyrkans nyhetsarkiv

Jul- och nyårshelgens gudstjänster och andakter i radio och tv – Gudstjänsterna på julen sänds från Kvevlax kyrka

Publicerad 21.12.2021

Under julen kan vi ta del av julens budskap via andakter, gudstjänster och konserter i radio och tv. Passar inte sändningstiderna ihop med det egna julfirandet så kan man ta del av programmen på Arenan efter att de sänts. På grund av det svåra coronaläget och att en del inte kommer att kunna delta i julens gudstjänster återpublicerar Svenska Yle några gudstjänster med De vackraste julsångerna på Arenan.

Julafton med De vackraste julsångerna

På julafton 24 december sänds De vackraste julsångerna från Kvevlax kyrka i tv-kanalen Yle Fem. Ann-Katrin Store och Amanda Audas-Kass är konferencierer.

Kantor, organist och körledare för kyrkokören är Rodney Andrén. Simon Granlund leder Kvevlax församlings manskör och Kvevlax Sångkör. På orgel och piano medverkar Karolin Wargh. Även Roger Holmlund spelar piano.

Medverkar gör också saxofonisten Yngve Lithén. Barnkören och församlingens dagklubb uppträder under ledning av Åsa Österbacka. Församlingspastor Emilia Kontunen håller andakt.

För tv-regin svarar Rufus Hedengren.

De vackraste julsångerna sänds på julafton 24.12 klockan 10.00 i Yle Fem och i repris på annandag jul 26 december klockan 11.00 i Yle Fem och sänds samma dag klockan 13.03 i Yle Vega.

De vackraste julsångerna på Yle Arenan

Julbön i Borgå domkyrka

På julafton fredag 24 december klockan 17 firas traditionsenlig julbön i Borgå domkyrka. Julbönen sänds direkt i Yle Vega. Biskop Bo-Göran Åstrand predikar, Hanna Eisentraut-Söderström är liturg och Reidar Tollander kantor.

Julbönen på Yle Arenan                                                                                                                                 

Julottan från Kvevlax kyrka

Julottan i radio och tv firas i år i Kvevlax kyrka. Liturg och predikant är Fredrik Kass. Textläsare är Alf Burman och Nina Andrén.

Kantor, organist och körledare för kyrkokören är Rodney Andrén. Körledare är även Yngve Svarvar. Simon Granlund leder Kvevlax Sångkör. I gudstjänsten medverkar även orkestern Stråkdraget bestående av Lars Hjerpe, Svante Nylund, Agneta Nykvist, Rune Koskinen och Greger Erikslund på violin, och Rodney Andrén på barytonhorn, Helena Glasberg på trumpet, Kurt Gref på klarinett, Gunilla Asplund på tvärflöjt, Gösta Hjerpe på basfiol och Mikael Södergård på cello.

För tv-regin svarar Rufus Hedengren.

Gudstjänsten sänds 25 december klockan 8.00 i Yle Fem och Yle Vega, och på Yle Arenan.

Andakter i Yle Vega inför jul och nyår

I väntan på julen funderar Janette Lagerroos i Yle Vega över de förväntningar som råder inför julen – våra egna, samhällets och Guds – i aftonandakterna 21-23 december. Julveckans Andrum hålls av Maria Boström och Anna Brummer.

Under mellandagarna handlar aftonandakterna med Monica Heikel-Nyberg om änglar.

Andrum i Yle Vega klockan 6.54 och 9.54  
Aftonandakten i Yle Vega klockan 19.15 

Julsångsgudstjänst och carols i Yle Vega i nyårshelgen och på trettondagen

Julsångsgudstjänsten Carols vid Betlehem med Borgå svenska domkyrkoförsamling sänds i radion på nyårsdagen. Liturger är Claus Ståhlberg och Elefteria Apostolidou. Organist är Anne Hätönen. Borgå kammarkör leds av Reidar Tollander. Brassensemblen Cornicines Borgoenses medverkar

Gudtjänsten sänds på nyårsdagen 1.1.2022 klockan 13.03 i Yle Vega och på Yle Arenan

En carolsgudstjänst från Johannes församling i Helsingfors sänds på trettondagen i Yle Vega. Liturg är Mikael Busck-Nielsen. Organister är Dag-Ulrik Almqvist och Sixten Enlund. Kören Chorus Sanctae Ceciliae leds av Pia Bengts.

Gudtjänsten sänds på trettondagen 6.1.2022 klockan 13.03 i Yle Vega och på Yle Arenan.

Tidigare De vackraste julsångerna återpubliceras på Yle Arenan

Det svåra coronaläget medför att alla inte kommer att kunna delta i julens gudstjänster. Därför återpublicerar Svenska Yle tre gudstjänster med De vackraste julsångerna på Yle Arenan.

Den första av de tre förverkligades tillsammans med Sibbo svenska församling 2014. I gudstjänsten sjunger kören Amigo Choral under ledning av Sören Lillkung. Den andra är från 2017 då Esbo svenska församling var värd för Finska missionssällskapets allsångstillfälle. I den medverkar bland andra församlingens barnkör och körerna EsVoces och Kråksången. Den tredje sändes 2018 från Trefaldighetskyrkan i Vasa. I den bjuder körerna QuinnTon, Wasa bygdekör och Vokalensemblen Röster på julsånger.

De vackraste Julsångerna på Yle Arenan (publiceras vid midnatt 21.12):
Vasa: https://arenan.yle.fi/1-4276323Öppna länk i ny flik
Sibbo: https://arenan.yle.fi/1-2173573Öppna länk i ny flik 
Esbo: https://arenan.yle.fi/1-3119652Öppna länk i ny flik

Mera information: ledande sakkunnig i kommunikation Lucas Snellman, tfn 050 5668 230