Hyppää sisältöön
Kyrkans nyhetsarkiv

Adventstiden förbereder oss för julen

Publicerad 24.11.2021

På söndag firar vi den första av fyra adventssöndagar som för oss fram till julen. Advent är fastetid. Hos oss har första söndagen i advent med tiden blivit en glädjefest då psalmen Hosianna ljuder i kyrkorna. Genast på måndagen efter första advent börjar adventsfastan som firas fram till julafton.

TV- och radiogudstjänsten på första advent sänds från Sjundeå

I år kan man fira första advent tillsammans med Sjundeå svenska församling. I tv och radio inleds det nya kyrkoåret i S:t Petri medeltida gråstenskyrka.

− Allt sedan kyrkan blev färdig i slutet av 1400-talet har man här firat första advent och stämt till högtid när ett nytt kyrkoår börjar, säger Tom Bergman som är liturg och predikant i gudstjänsten.

Första söndagen i advent handlar om hur Jesus rider in i Jerusalem. Folket hälsade honom välkommen som en jordisk härskare men han kom ödmjuk ridande på en åsna.

− Framför allt är första advent den tid då vi med glädje inväntar julens Herre. I advent, adventus på latin, är det just fråga om Jesu Kristi ankomst till och bland oss. Därför tänder vi nu det första adventsljuset.

Då Jesus kom inridande ropade folket Hosianna som betyder Hjälp oss, rädda oss. Därifrån kommer också seden att på första advent sjunga psalmbokens första psalm Hosianna.

I gudstjänsten är Sirpa Lilius kantor och körledare. Lotta Ylitalo läser söndagens bibeltexter och ber förbönen.

Gudstjänsten bjuder på mycket sång. Katarina Kvarnström är solist. Medverkar gör också församlingens damkör och kören Lågan som avslutar med Britt G Hallqvists tonsatta dikt Det är advent.

Lucas Snellman regisserar tv-gudstjänsten.

Gudstjänsten sänds på söndag 29 november klockan 12 i Yle Fem och klockan 13.03 i Yle Vega.
Tv-gudstjänsten på Yle Arenan

Adventsljus och julkrubba i aftonandakterna i Yle Vega

I en serie aftonandakter låter Gunborg Lindqvist de fyra adventsljusen leda oss genom väntan på julen och Jesu födelse. Vi får också möta åsnan Igor som har en hel del att berätta. Andaktsserien är en repris från 2013 och sänds fredagar från och med den 26 november.

Aftonandakt i Yle Vega 26.11, 3.12. 10.12 och 17.12.2021 kl. 19.15 och på Arenan.

I aftonandakten på måndagar fram till julen firar vi advent med John Vikström. I andakterna förliknar han adventstidens budskap vid ett långsamt byggande av en julkrubba. Första avsnittet i serien som är en repris från 2019 sänds den 29 november.

Aftonandakt i Yle Vega 29.11, 6.12, 13.12 och 20.12.2021 kl. 19.15 och på Arenan.

Mera information: ledande sakkunnig i kommunikation, Lucas Snellman, Kyrkostyrelsen, tfn 050 566 8230
Bifogat finns en bild av S:t Petri kyrka i Sjundeå. Fotograf: Lucas Snellman

Adventstiden