Hyppää sisältöön
Kyrkans nyhetsarkiv

Frihet, frimodighet och framtid på kyrkodagarna i Mariehamn

Publicerad 12.11.2021

Idag inleds kyrkodagarna i Mariehamn. Fri är temat för dagarna som samlar ca 260 deltagare och bjuder på såväl samtal som litteratur, musik och konst.  

− Kyrkodagarna blev inte av i fjol som planerat men nu är vi fria att samlas till bön och gudstjänst, till gemenskap och samtal. Jag tror, ber och hoppas att kyrkodagarna i Mariehamn får bli till inspiration och glädje. Framför allt hoppas jag att de får präglas av framtidstro och frimodighet att bygga framtidens kyrka i vårt stift, säger direktor Sixten Ekstrand på Kyrkans central för det svenska arbetet. 

I det omväxlande programmet medverkar inbjudna inspiratörer från Sverige och många präster, anställda och frivilliga medarbetare och körer från olika håll i Svenskfinland. 

På fredag (12.11) blir det en litterär kväll med författarna Kent WistiJohanna Boholm, Karin Erlandsson och Carina Karlsson. Samtalet varvas med musik av Fredrik Erlandsson.  

Lördagen (13.11) bjuder på samtal om vår förmåga till lek och konst och satiren som går i djupled och öppnar vägar mellan långfredagen och påskdagen. Kent Wisti, präst i Svenska kyrkan samtalar med författaren och prästen Katarina Gäddnäs. På lördagen håller biskop Bo-Göran Åstrand ett föredrag Från pandemin och mot framtiden – vägar och vyer i frihetens landskap som kommenteras av pilgrimsprästen Emma Audas och verksamhetsledare Albert Häggblom. I de olika kanalerna medverkar också bl.a. professor emerita Åsa Ringbom, bildkonstnär Henrika Lax och chef för det kyrkliga arbetet Pia Kummel-Myrskog och verksamhetsledare Rolf Steffansson från Finska Missionssällskapet. 

Lördagen avslutas med två konserter som är öppna för allmänheten. I Alandica bjuds det på Feel the freedom med körerna Tomas Gospel (Sverige), Good News Gospel (Åland) och Amigo Choral (Finland) och senare samma kväll uppför kören Magnificat Martin Runborgs Stabat Mater i S:t Görans kyrka. 

På söndag (14.11) avslutas kyrkodagarna med en mässa i S:t Görans kyrka i Mariehamn. I mässan predikar evangelisten Britta Hermansson, pastor i Equmeniakyrkan i Sverige. Mässan sänds i Yle Vega kl. 13.03. 

Kyrkoherden i Mariehamns församling Mari Puska hoppas att helgen ska inbjuda till samtal och bön, till glädje och delande.

− November erbjuder kanske inte det soligaste och varmaste klimatet att njuta av på Åland men i sin avskalade och kala skönhet är det ett riktigt frihetens och kravlöshetens landskap som bjuder in till värme och gemenskap. Jag hoppas att vi alla kan uppleva det under kyrkodagarna. Värme och gemenskap som vi skapar tillsammans oberoende av vädret. 

Kyrkodagarna ordnas av Kyrkans central för det svenska arbetet i samarbete med Mariehamns församling. 

Kyrkodagarna är en lång tradition som startade redan 1918. I kyrkodagarna deltar i regel ett par hundra kyrkligt anställda, förtroendevalda och församlingsaktiva. 

Mera information: 
direktor Sixten Ekstrand, Kyrkans central för det svenska arbetet, tfn 040 142 6674 eller e-post sixten.ekstrand@evl.fi 

Kyrkodagarnas program i sin helhet