Hyppää sisältöön
Kyrkans nyhetsarkiv

Biskopsmötet samlas i Kuusamo i månadsskiftet augusti-september

Publicerad 26.08.2021

Biskopsmötet för Evangelisk-lutherska kyrkan i Finland samlas till höstens första session i Kuusamo i Uleåborgs stift 31.8-1.9.2021.

Biskopsmötet ska bland annat behandla ett biskopsbrev med ett inlägg om bibeln. Inlägget godkänns vid biskopsmötet i oktober men biskopsbrevet offentliggörs senare på hösten.  

På mötesagendan finns också understöd till internationella projekt från fonden för kyrkans internationella och ekumeniska kontakter. Biskopsmötet behandlar ett uttalande om organiseringen av Kyrkans forskningscentrals och utbildningscentrals fusion. Mötet ska också föra remissdiskussion om ett ombudsinitiativ från kyrkomötet om att stärka bönelivet i kyrkan.

Biskopsmötet diskuterar också hur man kan klargöra principerna för konfirmandundervisning som ordnas av bland annat kyrkliga organisationer.

Journalister och fotografer är välkomna att övervara biskopsmötets öppning tisdag 31.8 klockan 9 i stora salen i församlingshemmet i Kuusamo (Kirkkotie 1, Kuusamo). Biskopen i Uleåborgs stift Jukka Keskitalo är värd för mötet och håller öppningstal. Själva behandlingen av ärendena är inte offentlig.

Medierna är också välkomna att närvara vid veckomässan i Kuusamo kyrka, Pyhän Ristin kirkko, måndag 30.8 klockan 18. Innan mässan, ca klockan 17.40, planterar biskoparna under ledning av ärkebiskop Tapio Luoma och biskop Jukka Keskitalo ett träd på kyrkans gårdsområde.

Mera information:
biskopsmötets generalsekreterare Kari Kopperi, tfn 050 594 1317, kari.kopperi@evl.fi 
biskopsmötets teologiska sekreterare Anna-Kaisa Inkala, tfn 050 380 3270, anna-kaisa.inkala@evl.fi
Biskopsmötets webbplats