Hyppää sisältöön
Kyrkans nyhetsarkiv

Biskop Bo-Göran Åstrand: Mänskligheten behöver händer som förenas för att göra gott

Publicerad 03.08.2021

I sin predikan vid kyrkomötets öppningsmässa i S:t Marie kyrka i Åbo på tisdag 3.8.2021 talade biskop Bo-Göran Åstrand om vår uppgift att vara hjälpande händer för våra medmänniskor.

– Pandemin gjorde att vi såg mera av hur mycket vi hör ihop och att vi är beroende av varandra. De goda gärningarnas händer har vuxit i antal även om vi kanske trodde att individualismen var så stark och redan hade tagit över handen. Vi såg att i nöden är det de hjälpande händerna som gör skillnad, på riktigt.

– Händer som förenas för att göra gott. Det är vad mänskligheten behöver för att bekämpa pandemier, bränder, ensamhet och klimathot.

– Gud behöver inte våra goda gärningar, men det behöver våra medmänniskor. Därför ska en kristen människa vara den mest tjänstvilliga tjänaren. Inte för att förtjäna Guds kärlek, utan för att ge den vidare genom gärningar som hjälper medmänniskorna. Gud behöver våra hjälpande händer. Vår uppmärksamhet ska alltså vara riktad mot vår medmänniska.

– Vår uppgift är att verka för en kyrka som ser medmänniskan och hennes livssituation, både i vårt land och i vår värld. En kyrka som i ord och handling vill förmedla Guds kärlek, påminde biskop Åstrand kyrkomötetsombuden.

Biskop Bo-Göran Åstrands predikan finns i sin helhet som bilaga.

 

Kyrkomötets direktströmning och aktuella dokument hittar man via webbadressen evl.fi/plus/beslutsfattande/kyrkomotet/folj-kyrkomotet

Bilder från kyrkomötet finns i kyrkans bildbank. 

Följ kyrkomötet på Twitter på hashtaggarna #kyrkomötet och #kirkolliskokous

Kyrkomötets kommunikation:
Åsa Holmvik, sakkunnig inom kommunikation, tfn 040 581 1815
Tuula Putkinen, kommunikationschef, tfn 046 922 0232 
Tuija Helenelund, sakkunnig inom kommunikation, tfn 050 529 8503

Bilagor till nyheten