Hyppää sisältöön
Kyrkans nyhetsarkiv

De avlidna i massgraven i Vierumäki begravs på nytt i Heinola 29 maj

Publicerad 19.05.2021

De avlidna från inbördeskriget 1918 som begravts i en massgrav i Vierumäki jordfästs på begravningsplatsen i centrum av Heinola (Siltakatu 40, Heinola) på lördag 29.5.2021 klockan 12.

Först sänks kistorna med de avlidna som flyttats från Vierumäki i graven. Sedan firas en ekumenisk andaktsstund som förrättas av biskopen i S:t Michel Seppo Häkkinen, kyrkoherden i Heinolan seurakunta Janne Hatakka och prästen i Helsingfors ortodoxa församling Jonas Bergenstad.

Efter andaktsstunden vidtar tal, sång och kransnedläggning.

Vid en staty av mor och barn kommer det att fästas en minnesplakett som berättar om förflyttningen av de avlidna och jordfästningen.

De rödas massgrav under inbördeskriget 1918 fanns på Versowoods fabriksområde i Vierumäki. Graven har genom åren blivit kvar på industriområdet och det har inte varit möjligt att besöka graven på ett säkert sätt.

Östra Finlands regionförvaltningsverk beviljade 2018 tillstånd att flytta de avlidna. Under slutet av 2020 gjordes arkeologiska utgrävningar och man hittade kvarlevor av 50 avlidna.

De avlidna begravs intill ett minnesmärke över röda som dog i kriget. Förflyttningen gör att människor nu kan hedra de avlidna utan att det behövs specialarrangemang, då de stupade får en värdig minnesplats på begravningsplatsen i Heinola.

Det går att följa med en direktsändning av begravningen och minnesstunden via Heinolan seurakuntas Youtubekanal som finns länkad på församlingens webbplats. Eftersom man följer rådande coronarestriktioner kan allmänheten inte närvara.

Mera information: Janne Hatakka, kyrkoherde i Heinolan seurakunta, tfn 050 595 1400, janne.hatakka@evl.fi
Kalervo Pöykkö, biskopens specialmedarbetare, tfn 050 543 0739, kalervo.poykko@evl.fi

Fotografier från tillfället kommer efteråt att publiceras i Kyrkans bildbank. Fotograf: Markku Pihlaja.