Hyppää sisältöön
Kyrkans nyhetsarkiv

Ungdomsarbetsledare Jari Kovalainen är årets motionsagent

Publicerad 10.05.2021

Delegationen för Kyrkans motion och idrott har idag 10.5, på Drömmarnas motionsdag (Unelmien liikuntapäivä), valt ungdomsarbetsledare Jari Kovalainen från Heinola församling till årets motionsagent.

Motionsagenten är en del av konceptet Församling i rörelse vars mål är att uppmuntra församlingar till verksamhet som stöder och synliggör fysisk aktivitet. Motionsagenten är församlingens kontaktperson och har som uppgift att erbjuda och uppmuntra till motion och rörelseglädje i församlingens verksamhet. Församling i rörelse utgår från en kristen människosyn där varje mänska utgör en helhet av såväl andligt, psykiskt som fysiskt.

Årets motionsagent Jari Kovalainen har långsiktigt arbetat fram ett samarbete mellan församling, stad och lokala idrottsföreningar. I över 30 år har han organiserat avgiftsfria grupper som leds av frivilliga erfarenhetsledare. Tack vare grupperna har hundratals barn och unga blivit sedda och hörda. I bästa fall förebygger idrott, rörelse och motion utanförskap och marginalisering.

Under coronapandemin har Kovalainen bland annat förverkligat rastverksamhet på skolgården som uppmuntrat till rörelseglädje. Han har fungerat som basketdomare i såväl skolturneringar som turneringar för allmänheten. Inom juniorverksamheten, i klubbar och på läger och utfärder, har motion haft en betydande roll. Tack motionssamarbetet har Kovalainen haft kontakt med hundratals unga, vårdnadshavare och tränare. Som församlingens motionsagent har Kovalainen aktivt lyft upp Församling i rörelse -verksamheten i den egna arbetsgemenskapen i Heinola.

Det finns ett tiotal motionsagenter runtom i Finland. Höstens mål är att ha 100 motionsagenter runt omkring i Finland. Den svenska verksamheten är i startgroparna.  

Pastor Karoliina Mustonen från Varkaus församling (Varkauden seurakunta) var i fjol den första som belönades som årets motionsagent.

Mer information:
Mikko Mäkelä, sakkunnig, Kyrkostyrelsen, tfn 050 439 1968, mikko.makela@evl.fi
Sara Grönqvist, sakkunnig, motionsagent Borgå stift, Kyrkostyrelsen, tfn 040 688 1522, sara.gronqvist@evl.fi
https://liikkuvaseurakunta.fi/
https://www.unelmienliikuntapaiva.fi/