Hyppää sisältöön
Kyrkans nyhetsarkiv

I år firas påskens gudstjänster via olika medier

Publicerad 30.03.2021

I år kan man ta del av påskens budskap i två tv-gudstjänster som också sänds i radion. Under stilla veckan och påskveckan hör vi om påskens händelser i några radioandaktsserier. Dessutom sänder församlingarna runt om i Finland sina gudstjänster och andakter över nätet på grund av coronarestriktioner. På vissa områden är det möjligt att erbjuda en begränsad skara möjlighet att delta personligen i församlingens påskfirande.

Påskens tv- och radiogudstjänster sänds från Grankulla

I år sänds påskens radio- och tv-gudstjänster från Grankulla kyrka. Långfredagens avskalade gudstjänst gestaltar sorgen och smärtan i stilla veckans händelser. Påskdagens traditionella och högtidliga gudstjänst handlar om livets seger över döden.

− Jag hoppas att tittarna ska få uppleva ett bildlandskap för sina ögon och känna något av det som hände där och då, säger församlingspastor Daniel Nyberg som läser långfredagens texter.

Texterna bygger på rikssvenska biskopen och författaren Martin Lönnebos korsvägsandakter. I gudstjänsten varvas läsning med psalmsång och stråkmusik. Psalmerna sjungs utan ackompanjemang och verserna har valts utgående från texterna. A capella sången kompletteras med en stråkorkester som leds av Teppo Lampela. Musikerna i orkestern är Minna Kangas och Dora Asterstad på violin, Riitta-Liisa Ristiluoma på altviolin, Louna Hosia på cello, Anna Rintarahko på kontrabas och Marianna Henriksson på cembalo. Också kantor Barbro Smeds medverkar med psalmsång.

I påskgudstjänsten segrar livet

− Påskdagens gudstjänst är traditionell och högtidlig. Så som den brukar vara här i Grankulla, berättar kantor och körledare Heli Peitsalo.

I gudstjänsten medverkar flöjtisten Åsa Dalkarl-Gustavsson och sångare ur Graziakören. I gudstjänsten framförs Preludium och Fuga D-dur av Johann Sebastian Bach.

− Det blir ju något av en festgudstjänst med pandemiramar. Påskliljorna, dopfuntens rinnande vatten, dopljuset som får ljus av Kristusljuset – allt det här får symbolisera hur vi lämnar det gamla och går in något nytt, säger kyrkoherde Ulrik Sandell som leder gudstjänsten.

Med textläsning medverkar Daniel Nyberg och förbönen leds av diakonen Catherine Granlund.

För tv-regin svarar Rufus Hedengren.

Långfredagens gudstjänst sänds 2.4 klockan 12 i Yle Fem och klockan 13.03 i Yle Vega.
Påskdagens gudstjänst sänds 4.4 klockan 12 i Yle Fem och klockan 13.03 i Yle Vega.

Radioandakter i stilla veckan och påskveckan

I en serie Andrum under stilla veckan (29.3-1.4) talar Maria Boström om Jesu känslor och mänsklighet.

Boström menar att vi lätt kan måla upp glansbilden av en övermänskligt lugn Jesus men i Bibelns berättelser om stilla veckans händelser är han annorlunda.
– Här möter mig en Jesus som är arg, orolig, ångestfylld, ensam och övergiven. Jag möter en Gud som jag kan identifiera mig med. Stilla veckan var allt annat än stilla för Jesus.

I påskveckans Andrum 6-9 april talar stiftssekreterare Tomas Ray om kristendomens utbredning i världen och om den förändring som följde.

Ray reflekterar över Jesus och hans lärjungar kring Genesarets sjö. Han talar om Jesus i Jerusalem och hur kristendomen blir urban, om hur kristendomen kommer till Etiopien och om hur staden Lalibela blir ett nytt Jerusalem. Slutligen tar han lyssnaren tillsammans med aposteln Tomas till Indien och Asien och visar hur kristendomen blir ett möte via internet.

I aftonandakterna under påskveckan läser Camilla Svevar handbokens evangelietexter för veckan. På tisdag fokuserar hon på Maria, Jesu mor, onsdag på Petrus, torsdag ägnas åt Maria från Magdala och på fredag blir det tankar om hur budskapet sprids. 

Andrum i sänds i Yle Vega klockan 6.54 och 9.54.
Aftonandakter i Yle Vega klockan 19.15.

Församlingarna firar mässor utgående från de möjligheter coronarestriktionerna ger

Församlingarna firar påskens gudstjänster och andakter utgående från vad som är möjligt inom ramen för rådande coronarestriktioner. I år firar man på lite olika sätt på olika håll i stiftet eftersom det maximala antalet personer som kan samlas varierar i Borgå stift som är geografiskt spritt.

En del församlingar har valt att bjuda in till andakt eller gudstjänst – om än i begränsad omfattning. Då krävs så gott som alltid förhandsanmälan och en del församlingarna ordnar vid behov flera korta mässor i rad. Gemensamt för alla församlingar är att de sänder gudstjänster och andakter över nätet. Det lönar sig att kontrollera församlingens webbplats för att se vad församlingen erbjuder under påsken.

Mera information:
ledande sakkunnig Lucas Snellman, Kyrkostyrelsen, tfn 050 566 8230

Texten har uppdaterats 30.3. klockan 13.28 med flera medverkande i långfredagens gudstjänst i Grankulla kyrka.