Hyppää sisältöön
Kyrkans nyhetsarkiv

Biskopsbytet i Åbo ärkestift firas med specialarrangemang

Publicerad 21.01.2021

I månadsskiftet januari-februari får Åbo ärkestift ny biskop. Såväl den avgående biskopens avskedsmässa som vigningen av den nya biskopen är stora fester för hela området. Nu firar man på ett annorlunda sätt. Festmässorna i Åbo domkyrka ordnas med undantagsarrangemang och inom ramen för strikta coronarestriktioner. Nu inbjuds människor att delta via TV och nätet istället för till festmässorna, och biskoparna kan gratuleras och tackas på andra sätt än i vanliga fall.

– Vanligtvis har Åbo domkyrka varit fullsatt med människor vid festmässorna. I mässan har utländska systerkyrkor, samarbetspartners från området, församlingarnas anställda och förtroendevalda, och församlingsmedlemmar deltagit. Nu är vi tvungna att avstå från de element som vanligtvis hör till vid ett biskopsbyte. Fastän vi i år inte kan samlas i domkyrkan är inte festens betydelse mindre. Vi firar stiftets gemensamma fest på ett nytt sätt över nätet och vid TV:n och radion, berättar stiftspastor Pauliina Järvinen.

Biskop Kaarlo Kalliala lägger ner biskopsinsignierna 31.1.2021

Åbo ärkestifts biskop sedan 2011 Kaarlo Kalliala går i pension i slutet av januari. Han lägger ner biskopsinsignierna i en mässa som firas i Åbo domkyrka söndag 31.1.2021 klockan 10. Biskopen både predikar och är liturg. Man kan delta i mässan via virtuaalikirkko.fi. Efter mässan firas virtuellt kyrkkaffe på Åbo ärkestifts Facebooksida.

Man kan uppmärksamma och tacka biskop Kalliala genom att delta i det gemensamma tackkortet på webbadressen nakemiinpiispakaarlo.blogspot.com. Dessutom kan man delta i en insamling som stöder det diakonala arbetet vid sjömanskyrkan i Rotterdam med en inbetalning på kontot FI91 1745 3000 0222 79 (NDEAFIHH). Märk inbetalningen med ”Näkemiin, piispa Kaarlo!”.

Mari Leppänen vigs till biskop 7.2.2021

Åbo ärkestifts nya biskop Mari Leppänen tillträder tjänsten 1.2.2021. Hon vigs till ämbetet söndag 7.2 i Åbo domkyrka. Vigningen förrättas av ärkebiskop Tapio Luoma som assisteras av biskoparna Kaisamari Hintikka, Simo Peura och Matti Repo. I mässan predikar biskop Leppänen. Textläsare är vetenskaps- och kulturminister Annika Saarikko och för musiken står bland andra barytonen Aarne Pelkonen.

Mässan sänds direkt i Yle TV1 klockan 10 och i radiokanalen Yle Radio1 klockan 10. Man kan också se och lyssna på mässan via Yle Arenan och på webbadressen virtuaalikirkko.fi.

Representanter för medierna har möjlighet att träffa biskop Leppänen och ärkebiskop Luoma genast efter mässan i Åbo domkyrka. Representanter för medierna ska anmäla sig på förhand.

Man kan delta i festdagens Facebookevenemang via Åbo ärkestifts Facebooksida. Där är det också möjligt att sända en hälsning till den nya biskopen.

Man kan träffa den nya biskopen i sommar vid en stiftsfest som ordnas 11.7 i Björneborg och 15.8 i Åbo om restriktionerna för sammankomster tillåter det.

Intervjuförfrågningar och mera information:

kontakt gällande 31.1 till biskopens specialrådgivare Heikki Hietanen, tfn 040 688 1609

kontakt och anmälan till medieträff 7.2 till biskopens sekreterare Arja Pihl, tfn 040 526 2281

Vid båda mässorna fotograferar fotograf Timo Jakonen och fotografier kan beställas via Anna-Liisa Hyrsky-Heikkilä.