Hyppää sisältöön
Kyrkans nyhetsarkiv

John Vikström-priset för motion och idrott 2020 till Aira Samulin

Publicerad 19.01.2021

John Vikström-priset för motion och idrott har tilldelats danspedagog Aira Samulin. Utmärkelsen överräcktes på tisdag 19 januari i tv-programmet Halv sju i direktsändning i YleTv1. Priset är en pokal i silver och den överräcktes till Aira Samulin av ordföranden för Kyrkans delegation för motion och idrott, kyrkoherde Kari Kanala och Mikko Mäkelä som ansvarar för kyrkans arbete för motion och idrott.

– Jag känner uppriktig glädje över det här priset. Jag är glatt överraskad. Dans har i tiderna fått så mycket kritik men nu när det uppmärksammas av kyrkan känns det speciellt bra, gläder sig Aira Samulin.

– I dansen förenas rörelse och musik. Vi är skapade att röra på oss och dansen hör på ett naturligt sätt till hela folket. Dansen är den bästa medicinen för hjärnan och den passar alla åldrar, storlekar, personer med psykiska problem, minnessjuka – ja alla, betonar Samulin.

I motiveringen till priset konstateras att Aira Samulin hela sitt liv har främjat en rörlig livsstil, kroppspositivism (varje människa är vacker när hon dansar) och har arbetat för motionsmöjligheter för unga, speciellt genom dans. Hon har utvecklat lämpliga danser för äldre människor som har spridits i församlingar runt om i Finland.

Aira Samulin har varit motionsfadder för Församling i rörelse och med sin verksamhet stärkt den kristna människosynen: vi är skapade att röra på oss. Samulin har varit ambassadör för livsglädje och motion.

***

Kyrkostyrelsen grundade John Vikström-priset för motion och idrott 2014. Priset ges för arbete som främjar etiska värderingar inom motion och idrott, främjar motion och idrott inom kyrkan, verkar för mänsklighet och människovärdet, eller förebygger marginalisering med hjälp av motion och idrott.

Kyrkostyrelsen delar ut priset på förslag av Kyrkans delegation för motion och idrott. Enskilda personer och organisationer kan få utmärkelsen.

Mera information:
Mikko Mäkelä, sakkunnig, Kyrkostyrelsen, tfn 050 439 1968, mikko.makela@evl.fi