Hyppää sisältöön
Kyrkans nyhetsarkiv

Finlands kristliga fredsrörelses fredspris till Costa Rica

Publicerad 01.01.2021

Finlands kristliga fredsrörelse har gett sitt fredspris 2021 till Elayne Whyte Gómez som arbetar vid utrikesministeriet i Costa Rica. Som ambassadör vid den ständiga representation i Costa Rica 2017 ledde hon de internationella överläggningarna om FN:s avtal om kärnvapenförbud. Avtalet ratificerades av 51 länder och träder i kraft 22.1.2021.

Kärnvapen är fortfarande ett av de största hoten mot mänsklighetens framtid. Med sitt fredspris vill Finlands kristliga fredsrörelse ge Elayne Whyte erkänsla för hennes centrala roll i processen som strävar till att kärnvapen ska förbjudas globalt.

”Avtalet om kärnvapenförbud är en historisk möjlighet till en värld utan kärnvapen. Utan Elayne Whytes ledarskap och målmedvetenhet skulle vi knappast vara i en situation där vi kan fira att avtalet träder i kraft i januari, konstaterar Finlands kristliga fredsrörelses ordförande Jussi Ojala.

Costa Rica har i flera år haft en exceptionell roll i det globala fredsarbetet. Med sitt pris vill Finlands kristliga fredsrörelses uppmärksamma denna starka vilja att arbeta för fred.

”Whytes insatser i överläggningarna om avtalet om kärnvapenförbud är en fin fortsättning på Costa Ricas systematiska och aktiva fredsarbete”, säger Ojala.

Mera information:
Jussi Ojala, jussi.ojala@kristillinenrauhanliike.fi, tfn 050 352 6536
https://www.kristillinenrauhanliike.fi/