Hyppää sisältöön
Kyrkans nyhetsarkiv

Julens budskap möter oss i tv:n, radion och på nätet

Publicerad 21.12.2020

Julens budskap – att Gud kommer till oss som ett litet barn – är detsamma i år som alltid trots att vårt julfirande blir annorlunda då vi lever med restriktioner och måste avstå från fysiska kontakter. I stället kan vi möta julens budskap i medier och på nätet i ett utbud utöver det vanliga. Till exempel sänder Yle Fem betydligt flera gudstjänster än vanligt och många tidigare gudstjänster med De vackraste julsångerna finns nu på Arenan.

– Denna annorlunda julhelg får vi sjunga De vackraste julsångerna hemma. Förutom årets upplaga från Åbo så sänder Yle Fem flera av de tidigare i repris. Eftersom gudstjänsterna är tillgängliga på Arenan så kan vi när som helst ta del av dem, berättar Lucas Snellman, ansvarig redaktör för Svenska Yles andakts- och gudstjänstprogram.

De vackraste julsångerna och julotta från Henrikskyrkan i Åbo

Årets tv-version av De vackraste julsångerna firas tillsammans med Åbo svenska församling. I Henrikskyrkan i Åbo är Pia Siegfrids och Jan Hellberg konferencierer. För musiken står kapellmästare Olli Liljeström på bas, Helena Slama på flöjt, Melker Engblom på cajon och Senni Valtonen på piano och orgel.

 

Medverkar gör också sångarna Sonja Rosenqvist, Marika Kivinen och Sakari Pulkkinen. Församlingspastor Sofia Liljeström leder två grupper från församlingens barnkör. Hon bidrar också med sång och håller andakt.
Tv-regi Rufus Hedengren.
Yle Fem julafton 24.12 klockan 11, repris trettondagen 6.1.2021 klockan 11.00
Yle Vega 26.12 klockan 13.03

Också juldagens tv-gudstjänst, den så kallade julottan, firas i Henrikskyrkan tillsammans med Åbo svenska församling. I julottan är Mia Bäck liturg och Emma Audas predikant. För musiken står Marjo Danielsson på orgel och piano, och Vilhelm Suksi på cello. Försångare är Christopher Sell.
Yle Fem fr 25.12. kl. 8.00.

På juldagsmorgonen före julottan medverkar musikläraren och tonsättaren Camilla Cederholm i programmet Inför julottan i ett samtal om komposition, texter och vardagsnära julsånger. Cederholms Adventspsalm har i år valts in bland De vackraste julsångerna. Nykarlebybon Cederholm har komponerat musiken medan texten är skriven av Maj-Britt Palmgren.
Redaktör är Monica Slotte.
Inför julottan 25.12 kl. 7.50 i Yle Vega

Högklassig musik i repriser från Kronoby och Vasa

Annandag jul får vi återuppleva högklassig julmusik i Kronoby kyrka. Då sänder Yle Fem en inspelning från 2013 med traditionella och mindre kända julsånger med elever från Kronoby gymnasium, Ådalens skola och Mellersta Österbottens kammarorkester. Musikalisk ledare Malin Storbjörk och Markus Ventin håller andakt.
Yle Fem lö 26.12 kl. 8.00.

På söndag, tredjedag jul, sänds De vackraste julsångerna från 2018 i Vasa. I gudstjänsten bjuds vi på julsånger med QuinnTon, Wasa bygdekör och Vokalensemblen Röster. Dirigent är Kirsi Tunkkari. Också Sundom skolkör och Vasa svenska församlings körer medverkar under ledning av Monica Heikius som också är solist. Dan Andersson är pianist och Jimi Järvinen organist. Mikael Forslund håller andakt.
Yle Fem sö 27.12. kl. 11.00.

Utöver de här programmen som sänds i Yle Fem så kan man på Yle Arenan också se De vackraste julsångerna från Sibbo 2014 med bland andra kören Amigo Choral och solisten Maria Höglund. Fjolårets De vackraste julsångerna i Johanneskyrkan i Helsingfors finns också på Arenan.

Traditionell julbön från Borgå 

På julafton sänds traditionsenlig julbön med Borgå svenska domkyrkoförsamling. I julbönen i Borgå domkyrka predikar biskop Bo-Göran Åstrand. För musiken ansvarar Anne Hätönen och en sånggrupp med solisten Topias Lundell.

Julafton 24.12 klockan 17 i Yle Vega

Julstök, julmusik och helgdagarnas teman i radions andakter

I Andrum och Aftonandakter i Yle Vega handlar det om jul på flera olika sätt. Heidi Storbacka från Jakobstad stökar i köket, förbereder julen och lyssnar på favoritjulmusiken i Andrum i Yle Vega 22-24 december. I Aftonandakterna under dagarna före julafton (21-23.12) reflekterar Catharina Englund över Jesus mor Maria och hennes upplevelser under de nio månader som fullständigt förändrade hennes liv.  

Under mellandagarna, med början på Menlösa barns dag 28.12, talar Claus Terlinden i Andrum om att vara barn, oskuldsfull, utsatt, älskad, och om att vara som ett barn. På kvällarna berättar Margareta Puiras om mellandagarnas liturgiska teman.

På nyårsaftonens morgon talar biskopen i Borgå stift Bo-Göran Åstrand i Andrum. I början av januari (4-6.1) berättar ärkebiskop emeritus John Vikström om Trettondagens teman och minns en av de stora händelserna i sitt liv – på trettondagen för 50 år sedan vigdes han nämligen till biskop i Borgå stift.

Yle Vega Andrum klockan 6.54 och 9.54 (julafton endast klockan 6.54) 
Yle Vega Aftonandakt klockan 19.15

Många kyrkor är upplysta under julnatten

Trots att många kyrkdörrar i Finland är stängda på grund coronarestriktioner så kommer lamporna att vara tända i många kyrkor under julnatten, ett initiativ som fått sin början ute i församlingarna.

− I en på många sätt mörk och dyster tid är de upplysta kyrkorna en stark och synlig symbol för Jesus födelsefest. Med att hålla belysningen tänd i kyrkan under julnatten önskar vi signalera att mitt i mörkret finns alltid trons, hoppets och kärlekens ljus som aldrig skall slockna, säger Lisen Forsgård, kommunikationschef i Karleby, där alla församlingar har ljusen tända i sina kyrkor på julnatten.

I olika delar Svenskfinland finns församlingar som har sina kyrkor upplysta över julnatten. Till exempel kyrkorna i Esse, Pedersöre och Purmo håller ljuset tänt, likaså Trefaldighetskyrkan i Vasa, Lillkyro kyrka och Sundom kyrka. I Åbo regionen är Kimitoöns alla sex kyrkor upplysta, likaså Åbo domkyrka och åtta andra kyrkor i Åbo och St Karins. Kyrkorna i Ekenäs, Tenala, Bromarv och Snappertuna lyser, och likaså i huvudstadsregionen och i Borgå.

Information om församlingarnas lokala julprogram finns på församlingarnas webbsidor.

Mera information:
ledande sakkunnig i kommunikation Lucas Snellman, tfn 050 566 8230
gudstjänster på Yle Arenan
jul.fi
evl.fi/forsamlingar
evl.fi/webbkyrkan

Texten är kompletterad 22.12 klockan 10.25 med uppgifter om den traditionella julbönen i Yle Vega.