Hyppää sisältöön
Kyrkans nyhetsarkiv

Ny chatt- och telefonkalender samlar nationella stödtjänster för unga

Publicerad 11.06.2020

På måndag 15 juni lanseras en chatt- och telefonkalender som samlar alla tjänster som stödjer den psykiska hälsan och erbjuder direkt samtalsstöd till unga på svenska i Finland. Syftet med kalendern är att göra det enklare och mera överskådligt för unga att hitta de svenskspråkiga stödtjänsterna och veta när de håller öppet. Kalendern finns på unginfo.fi/chattkalender.

– Med chatt- och telefonkalendern vill vi på ett och samma ställe samla de tjänster som finns. Speciellt nu i och med coronakrisen och sommarmånaderna vill vi att unga lätt ska hitta stödtjänsterna som finns till för dem, säger Louise Mannil, koordinator på Luckan UngInfo.

Det finns idag ingen enskild heltäckande samtalstjänst på svenska i Finland. Istället finns det flera olika aktörer som erbjuder samtalsstöd för unga och under coronakrisen har nya digitala stödtjänster startat upp. Trots att det finns hjälp och stöd att få kan det vara svårt för den unga i behov av stöd att i stunden hitta vilken tjänst som håller öppet.

– Ibland behöver man få säga ut sin fråga eller känsla ganska fort och då kan man via kalendern se vilken stödtjänst som har öppet just då. Kalendern hjälper också oss att koordinera våra öppethållningstider så att vi kompletterar varandra, säger Sara Grönqvist, sakkunnig på Kyrkostyrelsens svenska enhet och koordinator för Kyrkans samtalstjänster.

Luckan Unginfo har utvecklat kalendern och upprätthåller den i samarbete med Brottsofferjouren, Mannerheims barnskyddsförbund, Österbottens kriscenter Valo, Kyrkans samtalstjänst, Nyyti ry, Barnavårdsföreningen, Psykosociala förbundet, Stiftelsen Bensow, Varjomaailma och USM rf.

Mer information: sakkunnig i själavård, Sara Grönqvist, Kyrkostyrelsen, tfn 040 688 1522, sara.gronqvist@evl.fi
Luckan Unginfos koordinator Louise Mannil, tfn 050 530 6611, louise.mannil@luckan.fi
unginfo.fi/chattkalender