Hyppää sisältöön
Kyrkans nyhetsarkiv

Julens budskap möter oss i medierna

Publicerad 16.12.2019

Inför och under julhelgen möter julens budskap oss i olika medier. I år är det Johannes församling i Helsingfors som bjuder på julgudstjänst i radio och tv. Också De vackraste julsångerna sänds från Johanneskyrkan. På sociala medier lönar det sig att hålla utkik efter dels en julvideo där Helsingforselever bjuder på välklingande sång, dels kyrkans årligt återkommande video med julevangeliet som i år är inspelad i vintriga Rovaniemi.

De vackraste julsångerna från Johanneskyrkan

Det har blivit en tradition att varje år sända De vackraste julsångerna i radio och tv. I år sänds de på den fjärde söndagen i advent från Johanneskyrkan i Helsingfors i Yle Vega och på julannandag i Yle Fem.

I Johanneskyrkan i Helsingfors sjunger församlingen de vackraste julsångerna tillsammans med församlingens körer ledda av kantor Dag-Ulrik Almqvist. Johannes församlings musiklekgrupp medverkar också.

Det är inte bara i Finland som man samlas för att sjunga de vackraste julsångerna. Det gör man i ca 30 länder.
– Evenemanget är mycket populär bland utlandsfinländare i Thailand och arrangeras alltid på första advent, berättar programledare och missionär Tomas Kolkka som länge fått vara med och arrangera de gemensamma sångstunderna i Thailands huvudstad Bangkok.

Kolkka leder programmet tillsammans med Maria Repo-Rostedt. Organister är Sixten Enlund och Anne Hätönen. För tv-regin ansvarar Rufus Hedengren.

De vackraste julsångerna sänds på radiogudstjänsttid klockan 13.03 söndag 22.12 i Yle Vega och Annandag jul 26.12 klockan 11 i tv-kanalen Yle Fem.

Julbön från Borgå domkyrka

På julafton 24.12 direktsänder Yle Vega julbönen från Borgå domkyrka klockan 17. I julbönen predikar biskop Bo-Göran Åstrand och Marina Smeds är liturg. Organist är Reidar Tollander och med solosång medverkar Rebecka Stråhlman.

Morgongudstjänst i juletid

På juldagens morgon 25 december blir det som vanligt gudstjänst i radio och tv. Morgongudstjänst i juletid firas i Johanneskyrkan i Helsingfors med Mikael Busck-Nielsen som celebrant och predikant. Dag-Ulrik Almqvist är körledare och Anne Hätönen organist. Anna-Maria Böckerman är solist i gudstjänsten.

I gudstjänsten läser flera församlingsanställda julens berättelser ur bibeln, bland andra läser Nicolina Grönroos och Linda Jordas julevangeliet. Tv-regi Rufus Hedengren.

Gudstjänsten sänds 25 december klockan 8.00 i både Yle Vega och Yle Fem.

Inför julmorgonens gudstjänst berättar Dag-Ulrik Almqvist om kyrkomusikerns jul och om sin favoritjulsång i ett program i Yle Vega 25.12 klockan 7.50. Redaktör för programmet är Hedvig Långbacka.

Under mellandagarna sänds som vanligt andakter i Yle Vega. Bo-Göran Åstrand håller sin första radioandakt som biskop på nyårsaftonen. Andrum sänds vardagar klockan 6.55 och 9.10 och aftonandakten klockan 19.15 i Yle Vega.

Årets video om julevangeliet på finska, svenska och samiska

Den tredje söndagen i advent publicerade kyrkan årets julevangelievideo. Tanken med videon är att varje år ta in nya synvinklar på julens berättelse och påminna om julens kristna budskap. I år har videon filmats i det vintriga Rovaniemi och den lokala skådespelaren Alisa Syväjärvi har huvudrollen. Manusförfattare och regissör är Miina Alajärvi.

Videon har gjorts av ett lokalt produktionsbolag tillsammans med en stor grupp frivilliga och församlingsanställda. Julevangeliet blev en på många sätt viktig produktion där julstämningen förhöjdes av att de medverkande skänkte sina arvoden till vårens insamling Gemensamt Ansvar.

Ansvarig producent Maria Gullsten på produktionsbolaget Flatlight Creative House uttrycker sin uppskattning över att videon kunde filmas i Rovaniemi där en stor grupp frivilliga medverkade.
– Vi ville placera vår produktion i norr där det kalla vintervädret möter julens varma budskap. Vi är också väldigt glada över att kyrkan förverkligade vår idé om en samisk version.

Kyrkan har gjort video om julevangeliet sedan 2016. I år har videon producerats på tre språk; på finska, svenska och för första gången på nordsamiska. Videorna finns på webbplatserna joulu.fi, jul.fi och juovllat.fi. I kyrkans kanaler på sociala medier publiceras den med hashtaggarna #julfred och #joulurauha.

Unga korister från Helsingfors sprider julglädje

Inför julafton publicerar kyrkan en musikvideo där elever från Åshöjdens grundskola i Helsingfors framför sången En stjärna lyser så klar. Det är musikklasserna i årskurserna 3-6 som sjunger under ledning av Anna Schultz. Schultz spelar också piano och Daniel Schultz cello.

En stjärna lyser så klar är en känd julsång med musik av Tore W Aas. Texten är skriven av Eyvind Skeie och översatt till svenska av Ingela Forsman.

Åshöjdens grundskola är specialiserad på musikundervisning på svenska i Helsingfors. Rufus Hedengren står för musikvideons regi, bild och klipp.

Musikvideon publiceras på kyrkans webbplats och i kyrkans svenska sociala mediekanaler.

Mera information:
redaktör Rufus Hedengren, tfn 050 566 8481
sakkunnig i kommunikation Petra Honkaranta-Siivari, tfn 040 142 5185 (julevangelievideon)
koordinator för sociala medier Simon Lampenius, tfn 050 362 4005