Hyppää sisältöön
Kyrkans nyhetsarkiv

Kyrkans mediestiftelse gav produktionsstöd till program om människor i utsatta situationer

Publicerad 11.12.2019

I sina produktionsstöd hösten 2019 uppmärksammar Kyrkans mediestiftelse produktioner som berättar om samhällsminoriteter och människor som kämpar med olika problem. Två av mediestiftelsens tre största produktionsstöd gick den här gången till produktioner på svenska, den ena en programserie för barn.

Ett produktionsstöd på 10 000 euro gick till Moilo Ab för programserien Pojken som kunde tala med bilar. Den handlar om en femårig pojke som med sin mamma lever under aningen knappa förhållanden. Då pojken känner sig ensam börjar han prata med bilarna i bilservicen i huset där de bor. Manuset till programserien som vänder sig till barn har skrivits av Suzan Aledin och producent är Petra Holm.

Manusförfattaren och regissören Sonia Stenius och producent Joel Rahkonen fick också 10 000 euro i produktionsstöd för tv-dokumentärserien Varför jag mår så satans dåligt, som handlar om ångest som det är svårt att finna orsaker till. Den sexdelade serien berättar om unga som lider av ångest trots att livet förefaller bra och de tycks ha alla möjligheter framför sig. Med serien vill Stenius och Rahkonen bryta tabun kring mental ohälsa och reda ut varför så många unga och unga vuxna idag lider av psykisk ohälsa.

Ett produktionsstöd på 10 000 euro fick också tv-dokumentären Acasa – kadotettujen paratiisi. Dokumentären handlar om den romska niobarnsfamiljen Enache som levt mitt i den vilda naturen i Bukarest deltaområde i Rumänien i tjugo år tills de blev förvisade ur sitt paradis och tvingades anpassa sig till ett urbant stadsliv, där de har blivit tvungna att skapa egna överlevnadsmekanismer. Dokumentärens manusförfattare och regissör är Radu Ciorniciuc och producent är Ari Matikainen.

Kyrkans mediestiftelse beviljade i höst sammanlagt 71 000 euro i produktionsstöd till 15 olika programprojekt.

Förteckning över samtliga stöd som Kyrkans mediestiftels beviljade hösten 2019

Mera information:
Ombudet för Kyrkans mediestiftelse, Juha Rajamäki, tfn 050 512 4772
Kyrkans mediestiftelse

Kyrkans mediestiftelse grundades år 2005 av 24 evangelisk-lutherska församlingar/kyrkliga samfälligheter och Kyrkostyrelsen. Stiftelsens uppgift är att stöda och främja produktion av religions- och livsåskådningsprogram som bygger på evangelisk-lutherska kyrkans värdegrund och distribution och framförande av produktionerna i nationella medier. Kyrkans mediestiftelse delar ut produktionsstöd två gånger i året.

---

Rättelse 11.12.2019 klockan 10.35: Namnet på programserien för barn har rättats till Pojken som kunde tala med bilar.