Kyrkans nyhetsarkiv

Under adventstiden förbereder vi oss för julen

Publicerad 25.11.2019

I år firas första söndagen i advent och det nya kyrkoårets inledning 1 december. Under de fyra adventssöndagarna fram till julen tänder vi adventsljus och söndagarnas teman förbereder oss för julen och minnet av Jesus födelse.

Första advent är en av kyrkoårets mest populära kyrkogångsdagar. Den som inte har möjlighet att besöka kyrkan kan ta del av adventsbudskapet i flera olika kanaler.

Adventsgudstjänst i tv och radio från Gamlakarleby stadskyrka

Adventsgudstjänsten i tv och radio firas tillsammans med Karleby svenska församling. I Gamlakarleby stadskyrka firar församlingen festgudstjänst för stora och små. Liturg är Peter Silfverberg och predikant Per Stenberg. Kantorer är Martti Laitinen och Johan Sten.

I festgudstjänsten medverkar kören Paletten, kyrkokören och Kyrkans Ungdoms blåsorkester under ledning av Ingmar Byskata. Också församlingens barnkörmedverkar.

För tv-regin svarar Janne Koivula.

Söndag 1 december klockan 12 i Yle Fem och klockan 13.03 i Yle Vega

Andakter i adventstid

I adventstid bjuder Yle Vega på flera andaktsserier. På måndagsmorgnarna talar Monica Heikel-Nyberg i Andrum om den katolske prästen Alfred Delp som mitt i Hitlers fängelsehelvete skrev om hopp. Tre fredagsmorgnar handlar Andrum med Hedvig Långbacka om adventstidens symboler. 

I december talar John Vikström på måndagskvällar och Margareta Puiras på fredagskvällar om adventstidens olika teman. Under veckorna före jul handlar Andrum om advents- och julmusik. Bland annat Johanna Evenson, Sofia Liljeström, Björn Wallén, Kjell Frisk och Johanna Boström-Saarinen berättar om musik som betyder mycket för dem.

Andrum sänds vardagar klockan 6.55. och 9.10 och aftonandakten klockan 19.15. Det går att lyssna till andakterna på Yle Arenan under 30 dagar.

Adventsljusen tänds i kyrkans kanaler i sociala medier

På kyrkans webbsida evl.fi och Facebooksida tänds adventsljusen i en kort video ett i taget varje söndag i advent. Under ljuständningen får vi lyssna till en vers ur dikten Advent av Karl-Erik Forssell.

I år publicerar kyrkan liksom tidigare år en video med julevangeliet anpassat till idag. I år görs videon på finska, svenska och samiska. Videon som har spelats in i Rovaniemi publiceras på kyrkans webbplats och sociala mediekanaler i mitten av december.

De vackraste julsångerna

I församlingarna runt om i Finland ljuder också i år De vackraste julsångerna från advent till trettondagen. Allsångsevenemangen samlar årligen nästan en miljon finländare. Sångerna sprider julstämning i köpcenter, skolor, kyrkor och församlingshem. De vackraste julsångerna sjungs också utomlands i kyrkor och på ambassader.

Årets julsånger har valts av kantorerna Maria Ellfolk‐Lasén och Martti Laitinen i Kronoby och Karleby svenska församlingar. Allsångstraditionen De vackraste julsångerna startade 1973.

I samband med De vackraste julsångerna bär Finska Missionssällskapet upp en kollekt för världens barn. Förra året samlades det in över en miljon euro för hjälpbehövande barn i världen.

Mera information:
ledande sakkunnig inom kommunikation Lucas Snellman, tfn 050 566 8230
radioredaktör Hedvig Långbacka, tfn 050 561 8599
tv-redaktör Rufus Hedengren, tfn 050 566 8481
koordinator för sociala medier Simon Lampenius, tfn 050 362 4005
jul.fi
evl.fi/svenska

De vackraste julsångerna