Hyppää sisältöön
Kyrkans nyhetsarkiv

Vägkyrkorna är populära bland sommarturisterna

Publicerad 20.11.2019

Sommaren 2019 erbjöd vägkyrkorna en annorlunda rastplats för närmare 350 000 besökare. Vägkyrkorna erbjuder möjlighet att få höra om såväl lokala traditioner och lokal historia som arkitektur och konst.

Knutet till kyrkorna finns en stor mängd berättelser, människoöden och historia. Vägkyrkorna har sänkt tröskeln för människor att komma till kyrkan och kyrkans rofyllda stämning blir en viloplats för stressade människor.

I somras fanns en del nya kyrkor med bland vägkyrkorna, bland andra Räfsö kyrka i Björneborg och Soini kyrka i Österbotten, den ortodoxa Heliga Treenighetens katedral i Uleåborg och Ähtäri kyrka. Sammanlagt fanns 269 vägkyrkor i år.

Sommarens populäraste vägkyrkor i Åbo, Helsingfors och Valamo

Det är svårt att exakt uppskatta antalet besökare eftersom man får in information om besökarna bara från ungefär hälften av de vägkyrkor som hållit öppet. Bland de tio populäraste kyrkorna fanns i sommar Valamo kloster och Kerimäki kyrka. Bland de återkommande tio-i-topp fanns Åbo domkyrka och barnkatedralen Finlaysons kyrka i Tammerfors. För andra året i rad finns Ekenäs kyrka med på listan med de tio populäraste vägkyrkorna.

1. Åbo domkyrka 58 491
2. Berghälls kyrka 36 698
3. Valamo kloster 27 711
4. Kerimäki kyrka 20 000
5. Uleåborgs domkyrka 15 487
6. S:t Michels domkyrka 12 099
7. Ekenäs kyrka 12 052
8. Barnkatedralen Finlaysons kyrka 9 262
9. Sastamala S:t Maria kyrka 8 211
10. Rovaniemi kyrka 7 906

En vattenvägkyrka vigdes i Vehmersalmi

Vehmersalmi kyrka från 1919 vigdes festligt till vattenvägkyrka 30.6.2019. Med vattenvägkyrkan ville man uppmärksamma vattenvägarnas historiska betydelse. Idén om Vehmersalmi vattenvägkyrka kom från hederskommodoren för segelsällskapet i Kuopio Jorma Päivinen.

Med tanke på landets försvar grundades längs vattenlederna medeltida fästningar och handelsplatser som senare har utvecklats till flera av våra kuststäder vid sjöar och havet. Längs vattenlederna har civilisationen spridit sig till inlandet och Finlands unika vattendrag och vattenleder har utgjort en utmärkt möjlighet för detta.

Vägkyrkorna deltar i klimattalkot

Temat för vägkyrkorna 2019 var klimatet. Evangelisk-lutherska kyrkan i Finland är aktivt med och arbetar för klimatet. Ett av målen i kyrkans klimatstrategi för att nå klimatneutralitet i är att varje vägkyrka ska ha en laddningsstation för elbilar 2021.

Vägkyrkorna är lutherska och ortodoxa kyrkor som är öppna för turister i Finland under sommaren. Ofta är vägkyrkornas guider frivilliga och unga. De tycker att det bästa med vägkyrkoverksamheten är att möta människor och besökare som bidrar med egna minnen och berättelser, och de uppskattar också samarbetet med andra lokala aktörer. Att möta utländska turister är också glädjande.

Idén om vägkyrkor föddes i Tyskland för 60 år sedan och de första vägkyrkorna öppnades i norra Finland på 1990-talet. Nya kyrkor kommer med från år till år och en del kyrkor kan hålla mellanår till exempel på grund av reparationer. Vägkyrkorna öppnar igen nästa sommar men det finns också de kyrkor som håller öppet året runt.

Mera information: utvecklingschef Jari Kupiainen, Kirkkopalvelut – Kyrktjänst, tfn 040 355 1614
Vägkyrkornas webbplats

Rättelse 20.11 klockan 16.10:
Namnet på orten där vattenvägkyrkan öppnades rättades till Vehmersalmi.