Hyppää sisältöön
Kyrkans nyhetsarkiv

Tv-gudstjänst och direktsänd andakt på Facebook på Alla helgons dag

Publicerad 31.10.2019

På lördag är det Alla helgons dag. Då är det tradition att tända ljus på anhörigas gravar för att minnas dem som inte längre finns bland oss och ge uttryck för saknad.

– Alla helgons dag är en populär kyrklig högtid. Till traditionen hör att tända ljus, och tid för stillhet och eftertanke. I år vill vi öka möjligheten till delaktighet genom en tv-gudstjänst på dagen och en direktsänd andakt på Facebook på kvällen, berättar Lucas Snellman, ledande sakkunnig i kommunikation på Kyrkostyrelsen.

Ljuständning och bön i gudstjänsten på Alla helgons dag

Yle Fem sänder på Alla helgons dag en gudstjänst med ljuständning och bön från Borgå domkyrka. I den lågmälda och meditativa gudstjänsten är Hanna Eisentraut-Söderström liturg.

I gudstjänsten talar Eisentraut-Söderström om sorgen och det svåra i att mista människor i sin närhet. Människor som just fanns här och som man alldeles nyss kunde prata med.

– Jag längtar efter den dagen när vi alla möts. När vi alla kommer att vara där. När alla gränser mellan människor har suddats ut.

Brenda Serralde läser bibeltexten för Alla helgons dag och Erik Vikström leder förbönen i gudstjänsten. Organist är Mikael Helenelund. Camilla Wiksten-Rönnbacka medverkar med sång och på violin Elina Mieskolainen. För tv-regin ansvarar Leif Lindgren.

Gudstjänsten sänds på lördag 2 november klockan 12 i Yle Fem och kan också ses på Arenan.

Direktsänd andakt på kyrkans Facebooksida

I år ger lutherska kyrkan möjlighet att tända ljus också via en direktsänd andakt på Facebook. Andakten hålls i Söderkulla kyrka i Sibbo där prästerna Sara Grönqvist och Lucas Snellman tänder ljus för personer som tittarna minns och saknar.

– Via Facebook kan tittarna be oss att tända ljus för någon som de saknar. De får också gärna berätta vad den personen betytt för dem och varför vi ska tända ett ljus för just honom eller henne, berättar Sara Grönqvist, sakkunnig i själavård vid Kyrkostyrelsen.

I andaktssändningen varvas ljuständning, bibelläsning och dikter med musik. Kantorn i Sibbo svenska församling Lauri Palin berättar att det blir både modernare musik som till exempel Tears in heaven och traditionella psalmer som Bred dina vida vingar.

Evangelisk-lutherska kyrkans Facebooksida kan man redan nu skriva hälsningar och minnesord. Andakten sänds på Alla helgons dag 2 november klockan 18-19 på Facebook.

Liksom tidigare år används #jagtänderljus och #allhelgona i sociala medier för att tagga bilder som postas på Instagram, Facebook eller Twitter.

Mera information:
Ledande sakkunnig Lucas Snellman, tfn 050 566 8230, lucas.snellman@evl.fi
Koordinator för sociala medier Simon Lampenius, 050 362 4005, simon.lampenius@evl.fi
Läs mer om Alla helgons dag
Evangelisk-lutherska kyrkan på Facebook