Hyppää sisältöön
Kyrkans nyhetsarkiv

Barn välsignas för skolstarten

Publicerad 08.08.2019

I augusti ordnar församlingarna igen välsignelse av de barn som börjar skolan. Under rubriken Trygg i din famn bjuder vissa församlingar uttryckligen förstaklassister medan andra bjuder in alla som börjar skolåret igen.  

– Föräldrar, faddrar och alla i barnens omgivning kan känna oro inför skolstarten. Kyrkan vill be, sjunga, prata och välsigna barnen inför allt det nya och spännande som möter barnen i skolan. Det kan vara trygghet, hälsa, glädje, vänner och allt som är viktigt i barnens liv, säger Mirva Sandén som är sakkunnig inom barn och skola på Kyrkostyrelsen.

Nytt för i år är att uppmuntra barnen att bjuda med sina faddrar till välsignelsetillfället.  Av de svenskspråkiga församlingarna har 18 meddelat om sina tillfällen, alla i augusti. Först ut var Kyrkslätts svenska församling som höll sin välsignelse redan 4 augusti medan de östnyländska församlingarna kör igång med välsignelserna under veckoslutet.

En vecka senare, söndag 18 augusti, välsignas barnen som börjat skolan i Malax kyrka. Ettorna har tillsammans med föräldrar och far- och morföräldrar fått inbjudan till tillfället säger kyrkoherde Tomi Tornberg. Han berättar att välsignelsen sker i församlingens högmässa och andra är också varmt välkomna.

I Jomala församling på Åland välsignas barn såväl i daghem som skola. Alla som har fyllt sju år har fått en inbjudan och vid välsignelsetillfället i kyrkan får de en barnbibel och det bjuds på kyrksaft. Ungdomsarbetsledare Sonja Winé säger att inbjudan omfattar såväl barn, föräldrar, faddrar som lärare.

Kyrkostyrelsen har samlat församlingars välsignelsetillfällen inför skolstarten på en gemensam karta. Det finns förmodligen många fler församlingar som ordnar välsignelsetillfällen än de som finns på kartan.

Mera information: sakkunnig inom barn och skola Mirva Sandén, Kyrkostyrelsen, tfn 040 585 1357
Webbplatsen tryggidinfamn.fi
Direktlänk till kartan där församlingarna satt in sina välsignelsetillfällen