Hyppää sisältöön
Kyrkans nyhetsarkiv

Vägkyrkosommaren 2016 drar igång med motorcykelrundor

Publicerad 26.05.2016

Sommaren 2016 håller sammanlagt 265 evangelisk-lutherska och ortodoxa kyrkor sina dörrar öppna i egenskap av vägkyrkor. Församlingarna erbjuder alternativa rastplatser för resenärerna genom att hålla kyrkornas dörrar öppna under hela turistsäsongen. Det är populärt att besöka ståtliga kyrkor och vackra kyrkomiljöer runt om i Finland.

Från juni till slutet av augusti kan man hålla himmelsk paus i vägkyrkorna. Rekommendationen är att vägkyrkorna håller öppet 10.6-20.8 men öppettiderna varierar från kyrka till kyrka. Alla vägkyrkor finns listade på vägkyrkornas webbtjänst tiekirkot.fi där man kan få mera detaljerade uppgifter om vägkyrkorna. Längs vägarna finns trafikskyltar som visar vägen till en närliggande vägkyrka.

Motorcykelhappening i Tammerfors och huvudstadsregionen

Sommarens vägkyrkosäsong drar i år igång med motorcyklar. I samarbete med Gospel Riders och andra motorcykelklubbar körs två för alla öppna motorcykelrundor i vägkyrkoanda. Dessutom ordnas ett Biker’s Church-evenemang på Laukontori i Tammerfors den 5 juni klockan 13.

Den första vägkyrkorundan körs i huvudstadsregionen onsdagen den 1 juni. Man samlas vid Alphöjdens kyrka klockan 10 och rutten går via Borgå domkyrka, Sibbo gamla kyrka och S:t Lars kyrka i Vanda tillbaka till Helsingfors och Berghälls kyrka. Rutten i Tammerfors körs söndagen den 19 juni. Då samlas man vid Alexanderskyrkan i Tammerfors och kör via Kangasala, Pälkäne och Luopiois kyrkor till Orivesi.

Fånga bästa vägkyrkobilden och dela den i sociala medier

Vad är det allra bästa med vägkyrkan? Kaffet, andakten, stämningen, kompisen, den vackra vägkyrkomiljön – eller något annat? Sommaren 2016 kan man föreviga sin bästa vägkyrkoupplevelse med en bild och samtidigt delta i Vägkyrkans fototävling. De bästa vägkyrkobilderna som senast 20.8 delats med hashtaggen #tiekirkot eller #tiekirkko på sociala medier deltar i en tävling där man kan vinna såväl en slant som en iPadMini. Man kan läsa mer om tävlingen i början av juni på webbadressen tiekirkot.fi/kilpailu.

I början av sommaren öppnas nya webbtjänst som strävar efter att erbjuda mobilanvändare en så bra tjänst som möjligt. Uppgifter om vägkyrkor sommaren 2016 och hjälp att hitta dem finns i en googlebaserad karta med ruttsökning. Tjänsten hittar man på på tiekirkot.fi.

Mera information finns på tiekirkot.fi

Mera information om motorcykelrundorna (på finska)

Grafiskt material i form av bilder, foton och logon finns i vägkyrkornas bildbank

Mera information:
utvecklingschefen för vägkyrkorna Jari Kupiainen, tfn 040 355 1614, jari.kupiainen@kirkkopalvelut.fi