Hyppää sisältöön
Kyrkans nyhetsarkiv

Evangelisk-lutherska kyrkan i Finland stöder Helsinki Pride

Publicerad 18.06.2019

Tillsammans med övriga samarbetspartners stöder Evangelisk-lutherska kyrkan i Finland Helsinki Prides temat #avoinkaikille (ung. öppen för alla) då det är ett tema som Kyrkostyrelsen och kyrkan vill förverkliga i sin egen verksamhet. Församlingarna i Helsingforsregionen har redan i flera år deltagit i Helsinki Pride och Kyrkostyrelsens ledningsgrupp beslöt om deltagandet 30.5.2019.

Grunden för kyrkans existens, budskapet om nåd, kärlek och förlåtelse är till för alla. Därför önskar kyrkan alla människor välkomna.

– Kyrkan vill leva nära alla sina medmänniskor. Helsinki Prides samarbetsparters tema ”öppen för alla” är i samklang med kyrkans grundbudskap om att nåd och kärlek är till för alla och att det finns rum för alla i kyrkan, säger Kyrkostyrelsens kanslichef Pekka Huokuna.

Kyrkans samarbete med Pride kan också väcka diskussion kring frågan om äktenskap mellan par av samma kön. I kyrkan kan och ska man diskutera respektfullt om alla frågor – också dem det råder delade meningar om.

I kyrkan är biskoparna och kyrkomötet i nyckelställning när det gäller förändring eller beständighet, och kyrkans alla röstberättigade medlemmar påverkar också kyrkomötets sammansättning. Kyrkostyrelsen drar inte upp riktlinjer i äktenskapsfrågan.

Mera information: kommunikationsdirektor Tuomo Pesonen, tfn 050 378 0041