Hyppää sisältöön
Kyrkans nyhetsarkiv

Klimattemat kallar till vägkyrkan – snart kan man ladda elbilen medan man pausar

Publicerad 17.06.2019

Vägkyrkorna från Hangö till Utsjoki är igen öppna och står till resenärernas tjänst. Vägkyrkorna erbjuder en himmelsk paus från juni till dess att skolorna inletts i augusti. Öppettiderna varierar från kyrka till kyrka men i allmänhet håller vägkyrkorna öppet 10.6 – 20.8.

Vackra kyrkor i välskötta omgivningar bjuder på ett alternativ till andra rastplatser. Det finns mycket att se och uppleva för en som är intresserad av kultur eller bara vill stilla sig en stund. Till skillnad från mera spontana besök går det att göra en vägkyrkorunda enligt tema. För den som är intresserad av Alvar Aaltos arkitektur finns det sex olika mål medan det för de som är intresserade av glaskonst finns flera tiotal mål. Information om temakyrkorna finns på finska på vägkyrkornas webbplats.

Nya kyrkor i år är bland andra de fina träkyrkorna Räfsö kyrka i Björneborg och Soini kyrka i Österbotten, den ortodoxa Heliga Treenighetens katedral i Uleåborg och Ähtäri kyrka. Allt som allt finns i år 272 vägkyrkor.

Temat för vägkyrkorna 2019 är klimatet. Evangelisk-lutherska kyrkan i Finland är aktivt med och arbetar för klimatet. Församlingarna förbinder sig att vidta konkreta åtgärder för att minska sina egna utsläpp och dessutom stödja sina medlemmar och även andra att ändra livsstil så att den blir hållbar med tanke på klimatet och miljön. Ett av målen för kolneutralitet i kyrkans klimatstrategi är att varje vägkyrka ska ha en laddningsstation för elbilar 2021.

Alla vägkyrkor finns samlade på vägkyrkornas webbplats www.tiekirkot.fi/svenska där det finns information om kyrkornas öppettider. Sidan har en Googlebaserad karttjänst som ger kyrkans exakta placering och vägbeskrivning ända fram. Längs vägarna finns de kännspaka vägkyrkoskyltarna som leder resenären fram.

Mera information:
Utvecklingschef Jari Kupiainen, tfn 040 355 1614
www.tiekirkot.fi/svenska