Hyppää sisältöön
Kyrkans nyhetsarkiv

Filmen Eden får produktionsstöd från Kyrkans mediestiftelse

Publicerad 14.06.2019

Kyrkans mediestiftelsen har beviljat sammanlagt 108 000 euro till 12 projekt. Det största enskilda stödet gick till Filmen Eden men stiftelsen stöder bland annat också den finlandssvenska tv-dokumentären En av oss.

Eden är en ungdomsfilm om ett konfirmandläger som behandlar individen, gruppen och känslan av utanförskap. Filmen visar lägerveckan i fyra lägerdeltagares ögon och konfirmandprästernas väldigt olika sätt att se på sin uppgift som fostrare. Ulla Heikkinen har skrivit manuskriptet och regissör till Eden medan Miia Haavisto är producent.

Den näststörsta summan (11 000 euro) gick till tv-dokumentären Yhteisöjen aika (ung. Gemenskapernas tid). Gudstjänstgemenskaper som verkar inom ramen för lutherska kyrkan har vuxit på senare år fastän man i kyrkan talar om medlemsflykt. Dokumentären följer tre människors liv i gemenskaperna och diskuterar frågan gudstjänstgemenskaperna är kyrkans framtid och hopp eller ett övergående modefenomen. Dokumentären har gjorts av Aki-Ville Auvinen, Niina Lehtovaara och Jousia Lappi.

Produktionsstöd till tv-dokumentär från Vasa – om livet kontra ishockey

Den finlandssvenska tv-dokumentären En av oss får ett produktionsstöd på 7 000 euro. Filmen berättar om ishockeyfanet Mollan vars liv handlar om ishockey och Vasa Sport tills livet bjuder på en ännu hårdare match. Då frun och en god vän nästan samtidigt insjuknar i cancer inser han att livet är viktigare än ishockey. Kyösti Linna är regissör och Jukka Rajala-Granstubb producent för filmen som handlar om lojalitet, framtidstro och viktiga beslut.

Bland de som får stöd finns också bland annat tv-dokumentärerna Oodi valolle (ung. Hylling till ljuset) och Unohdettu kansa (Det glömda folket). Arkitekten Juha Leiviskä som håller på att bli blind berättar i dokumentären Oodi valolle om ljuset och dess betydelse för byggnader men framför allt om ljusets betydelse för dem som använder byggnaderna. Unohdettu kansa är ett slags nödrop för EU:s enda ursprungsfolk, samerna.

En förteckning över alla de som fått programstöd finns på Kyrkans mediestiftelse webbplats.

Mera information: stiftelsens ombudsman Juha Rajamäki, tfn 050 512 4772, juha.rajamaki@evl.fi