Hyppää sisältöön
Kyrkans nyhetsarkiv

Kyrkans program på SuomiAreena andas tro på ungas framtidsbygge

Publicerad 14.06.2019

Också i sommar är Evangelisk-lutherska kyrkan i Finland med på SuomiAreena. Tyngdpunkten i de diskussioner som kyrkan ordnar ligger på unga som framtidsbyggare och hur religionskunskap kan fungera som en grund för förståelse mellan åskådningar.

Temat lyfts i paneldiskussionen Älä tallaa toiseen pyhää (Trampa inte på det som är heligt för andra) där man talar om betydelsen av åskådningsfostran och religionsundervisning i framtiden. I diskussionen som ordnas fredag 19 juli klockan 11.30-12.20 på Antinkatu 5 deltar såväl representanter för skola och daghem, hem och unga som för religioner och konfessionslösa.

I panelen deltar läraren och författaren Arno Kotro, chefen för kyrkans fostran och familjefrågor Jarmo Kokkonen, läraren i islam Suaad Onniselkä och specialsakkunnig inom småbarnsfostran Kirsi Tarkka. Debatten leds av redaktörerna för radioprogrammet Horisontti Anna Patronen och Ilona Turtola.

Diskussionen ordnas i samarbete med USKOT-RESA-forumet och direktströmmas på SuomiAreenas webbplats.

Deltagande och välmående nyckeln till ungas framtid

På måndag 15 juli klockan 14.30-15.30 deltar ärkebiskop Tapio Luoma i en paneldiskussion kring ungas delaktighet och hur man kan främja den. Diskussionen med temat Enemmän kuin unelma onnesta – sukellus nuorten osallisuuten Suomessa (ung. Mer än en dröm om lycka – en dykning i ungas delaktighet i Finland) hålls på gården vid stadshuset i Björneborg och ordnas av Nuori kirkko ry och Björneborgs stad.

Kyrkan deltar också i projektet #kampusrauhaa som främjar välmående bland unga yrkesstuderande.

Annorlunda mingel spräcker de sociala bubblorna

Evenemanget Erilainen mingle (Annorlunda mingel) utmanar deltagarna på SuomiAreena att nätverka utanför sin egen bubbla. Annorlunda mingel ordnas i Keski-Pori kyrka på måndag 15 juli klockan 16-18 och ger beslutsfattare, aktiva inom organisationer, personer i psykisk rehabilitering, arbetssökande och representanter för näringslivet möjlighet att mötas. Temat är framtida utmaningar och möjligheter.

Förutom mingel bjuder evenemanget på inlägg av erfarenhetssakkunniga och musik. Vid serveringen används livsmedel som annars skulle slängas. Ärkebiskop Tapio Luoma öppnar tillfället.

Världsförbättring på biskoparna kvällsstunder

Liksom tidigare år har biskoparna bjudit in några intressanta gäster till en kvällsstund i Keski-Pori kyrka (Piispan iltahetki).

På måndag 15 juli klockan 20 diskuterar biskopen i Tammerfors Matti Repo med Manserockstjärnorna Mikko Alatalo och Juha Torvinen om musiken som påverkansmedel och om man kan förbättra världen med att spela gitarr.

På tisdag 16 juli klockan 19 har ärkebiskop Tapio Luoma bjudit in Utbildningsstyrelsens chef Olli-Pekka Heinonen. De diskuterar om man lär sig för livet och om skolan ger grogrund för ett lyckligt liv och en bättre framtid.

På onsdag 17 juli klockan 19 är temat kreativitet och innovation ur barnens synvinkel. Lappobiskopen Simo Peura och barnombudsmannen Elina Pekkarinen talar om i vilken mån familjens ekonomiska situation och bostadsort påverkar barnets möjligheter att utnyttja sina förmågor och sitt engagemang.

Torsdag 18 juli klockan 19 diskuterar Helsingforsbiskopen Teemu Laajasalo med forskaren i artificiell intelligens Maria Ritola och mobilspelutvecklaren och visionären Peter Vesterbacka kring varför det är viktigare med hopp om att lyckas än rädsla för att misslyckas.

Kyrkan program på SuomiAreena i sin helhet

Sedan 2006 har politikerveckan SuomiAreena ordnats i Björneborg och i år infaller veckan 15-19 juli.

Mera information: kommunikationschef Eeva-Kaisa Heikura, 040 688 1421, eeva-kaisa.heikura@evl.fi