Hyppää sisältöön
Kyrkans nyhetsarkiv

Lekdagar i kyrkorna 6-12 maj: Det finns plats för lek i kyrkan

Publicerad 06.05.2019

Församlingarna deltar i evenemanget den nationella lekdagen som Mannerheims barnskyddsförbund koordinerar 6-12 maj och ordnar lekfulla aktiviteter. Lekdagen är ett evenemang som samlar olika aktörer och invånare tillsammans, det främjar samarbetet med daghem och inspirerar människor i olika åldrar och olika bakgrund att tillsammans göra något.

Till exempel ordnas lekdag i Åbo domkyrka 7 maj klockan 10-15. På olika platser i kyrkan finns flera lekmiljöer där barn i olika åldrar kan utforska sin lekfullhet. I kyrkan kan man söka gömda möss i Borgmästarens kor eller leka dop vid barnens altarskåp. Ute vid Mikael Agricola-statyn hålls bokstavsgympa och barnen kan lugna ner sig med en sagopaus i Karin Månsdotters kapell.

Mirva Sandén som är sakkunnig inom barn och skola på Kyrkostyrelsen berättar att av de svenska församlingarna deltar åtminstone Åbo svenska församling i evenemanget den nationella lekdagen i år.  

– Jag hoppas att flera församlingar vågar utmana sig själva, hitta lustfullheten i kyrkan och hoppa på evenemanget nästa år, säger Sandén.

Lekdagens webbsida kan man söka i vilka andra kyrkor det ordnas lekaktiviteter.

Mera information:
Mirva Sandén, sakkunnig inom barn och skola, tfn 040 585 1357, mirva.sanden@evl.fi
Ilkka Tahvanainen, sakkunnig inom småbarnspedagogik, tfn 050 369 1007, ilkka.tahvanainen@evl.fi