Hyppää sisältöön
Kyrkans nyhetsarkiv

Kyrkliga utmärkelser till Anneli Janhonen och Juha Seppo

Publicerad 19.04.2016

Ärkebiskop Kari Mäkinen delade på tisdagen ut Sankt Henrikskorset till teologie magister Anneli Janhonen och Mikael Agricolakorset till teologie doktor Juha Seppo.

Sankt Henrikskorset kan förlänas för särskilda ekumeniska förtjänster eller för att ha främjat relationerna mellan Evangelisk-lutherska kyrkan i Finland och dess systerkyrkor. Anneli Janhonen har gjort ett betydande livsverk inom kyrklig kommunikation såväl i Finland som internationellt. Hon har varit kommunikationsdirektor för Evangelisk-lutherska kyrkan i Finland, generalsekreterare för kyrkans jubelår och kommunikationschef för Lutherska världsförbundet. Utöver det har hon haft ett otal förtroendeuppdrag både i Finland och utomlands. Janhonen valdes också till årets informatör 2000 av informatörsförbundet Suomen tiedottajien liitto.

Mikael Agricolakorset kan förlänas en betydelsefull verksamhet som främjar kyrkans uppdrag och för främjande av den finländska kulturen. Juha Seppos levnadsbana består av en betydande forskarkarriär, bred kyrklig och samhällelig påverkan, och en värdig insats för den finländska kulturen. Seppo har bland annat varit professor i skandinavisk kyrkohistoria och haft många förtroendeuppdrag. Seppo har en betydande sakkunskap inom religionsfrihetsfrågor och på relationerna mellan kyrka och stat.

Kyrkan har beviljat Sankt Henrikskorset och Mikael Agricolakorset sedan 2007. Mera information om kyrkliga utmärkelsetecken

Mera information: Petri Merenlahti, ärkebiskopens teologiska specialmedarbetare, tfn 040 142 5299, petri.merenlahti@evl.fi

Fotografier från utdelningstillfället kommer att finnas i kyrkans bildbank efter klockan 18 idag. Klicka för ”Hyväksyn käyttöehdot” och välj ”Ohita kirjautuminen”.