Hyppää sisältöön
Kyrkans nyhetsarkiv

Ekofastan inleds på onsdag – fokuserar på klädernas miljöpåverkan

Publicerad 04.03.2019

På onsdag, askonsdag, inleds fastetiden och samtidigt kampanjen ekofasta som i år fokuserar på hållbar klädkonsumtion och klädernas miljöpåverkan.

– Fastetiden handlar om avståndstagande och en enklare livsstil. Därför är det naturligt att aktualisera olika miljöaspekter inom ramen för kampanjen Ekofasta, säger Tomas Ray, som ansvarar för miljöfrågor i Borgå stift.

Fastetiden och kyrkoåret kallar människor att följa en viss rytm. Fastan är en tid för stillhet, koncentration och förberedelse, för självprövning och gemenskap med andra.

– I år lyfter vi fram kläder och klädindustrins utmaningar. Årets kampanj vill utmana oss att köpa hållbara kläder som vi tänker använda länge. Klädernas största miljöpåverkan uppkommer i tillverkningsskedet. Speciellt användningen av vatten i bomullsproduktionen är problematisk. Kläder har därför en viss klimatpåverkan, säger Ray.

Under de senaste sju åren har kyrkan valt att uppmärksamma skapelsen och vad vi som enskilda människor kan göra för skapelsen under fastetiden. Genom ekofastekampanjen vill kyrkan med sina samarbetsparter ge konkreta tips för hur vi kan minska vår miljöpåverkan. Under kampanjen ordnas också en retreat och lokala evenemang kring ekofastans tema.

Hållbar klädkonsumtion i årets poddavsnitt

– Jobbet med Ekofastepodden har gett mig många nya insikter. Till exempel att en hållbar garderob alltid börjar med mig själv. Jag behöver förstå mitt eget liv för att veta vad jag behöver. Och det mesta har jag ju redan. Nu gäller det bara att förvalta det som finns, säger Linn Jung, redaktör för Ekofastepodden.

– I en podd lyfter Patrik Hagman fram vikten av att försöka identifiera vad det är som utlöser ett klassiskt shoppingbegär. Är det tristess? Är det leda? Är det tomhet? Och finns det i så fall något annat vettigt att fokusera på? Det är inte särskilt hållbart att konsumera bort sin tristess, säger Jung.  

En ny säsong av Ekofastepodden finns på ekofasta.fi/poddar (Soundcloud/iTunes/Acast)

Klädbytarjippon och evenemang i flera församlingar

Flera församlingar har redan meddelat att de ordnar klädbytarjippon under ekofastan.

− I Ingå ordnar vi klädbyte, loppis och café lördagen den 23 mars kl. 10-14 i Ingå församlingshem, berättar ledande barnledarvikarien Noora-Elina NylundLiknande evenemang ordnas också i församlingarna i Helsingfors, Sibbo och Åbo.

I Borgå bjuder Borgå svenska marthadistrikt och biskopsparet in till klädbyte på Biskopsgården. Elin Sandholm, entreprenör med fokus på slow fashion, föreläser om kläder, konsumtion och materialval under kvällen. 

I år ordnas också en ekofastaretreat på retreatgården Snoan.

Information om lokala evenemang finns på ekofasta.fi/evenemang 

Kampanjen Ekofasta 2019 pågår 6.3–20.4. 

Mer information:
Tomas Ray, stiftssekreterare för mission och internationellt arbete, Borgå stift, 040 142 5222
Simon Lampenius, koordinator för sociala medier, Kyrkostyrelsen, 050 362 4005
Karin Lindroos, informatör, Marthaförbundet, 050 361 6081
Ekofastans webbplats

Kampanjen Ekofasta är ett samarbete mellan Evangelisk-lutherska kyrkan, Domkapitlet i Borgå stift och Finlands svenska Marthaförbund.

Presentation av årets poddavsnitt:

Avsnitt 1: I det första avsnittet av Ekofastapodden tar vi en titt på klädernas väg – från bomullsplantagen till vår garderob. Vad händer där emellan? Entreprenören Hannes Bengs och Elisa Kärki från Fashion Revolution-rörelsen berättar om vilka utmaningar, och lösningar, som finns inom klädindustrin. Läs en sammanfattning här.

Avsnitt 2: I det andra avsnittet av Ekofasta-podden kikar vi närmare på kemikalier. Vad vet vi egentligen om kemikalier och deras inverkan på oss människor? Vilka kläder ska vi undvika och vilka material ska vi satsa på i framtiden? Linn Jung och Marthaförbundets ekologirådgivare Anita Storm ger dig några goda tips på vägen. Läs en sammanfattning här.

Avsnitt 3: Vi bygger vår identitet på prylar, stilar och konsumtion - men varför? Tillsammans med teologen och författaren Patrik Hagman funderar Linn Jung över frågan: Vem blir vi när vi inte konsumerar? Läs en sammanfattning här.

Avsnitt 4: Garderoben full av kläder – men inget att ha på. Det problemet försöker vi lösa tillsammans med minimalisten Ida Haapamäki och prästen och publicisten Maria Sundblom Lindberg. Dags för en hållbar och fungerande garderob! Läs en sammanfattning här.

Avsnitt 5: Finländarna skapar stora avfallsberg av kläder varje år. Varför slutar vi använda kläderna? Vad händer med våra kläder när vi är klara med dem? Stormossens kommunikatör Anne Teir-Siltanen och Marthaförbundets Anita Storm tipsar om hur vi ska undvika att kläder blir avfall. Läs en sammanfattning här.