Hyppää sisältöön
Kyrkans nyhetsarkiv

Ishockeyförening får John Vikström-priset för motion och idrott 2018

Publicerad 02.02.2019

John Vikström-priset för motion och idrott 2018 går till ishockeyföreningen HC TPS i Åbo. Ärkebiskop emeritus John Vikström delade ut priset som bär hans namn på lördag 2.2 vid Egentliga Finlands idrottsgala i Logomo i Åbo.

I januari 2018 startade HC TPS en ny och innovativ förebyggande verksamhet mot mobbning och utslagning av unga, Projekti R. Ishockeyföreningen anställde församlingens ungdomsarbetsledare för att starta upp och stöda projektet.

Målet med projektet som fungerar enligt principen från ung till ung är att hjälpa unga att själva ändra på sina sätt att vara och verka och sina attityder till mobbning och utslagning. Som bäst når de sådana unga som för stunden inte tillhör en trygg och angenäm gemenskap eller som har marginaliserats från gemenskapen.

Målet är också att stöda ungas sysselsättning och hitta olika prao- och praktikantplatser hos företag, stärka attityder som motverkar rasism och att i samhället förmedla ett budskap om att det går att göra något för ungas sak. Den främsta målgruppen för verksamhetsmodellen är 13-19-åringar.

I prismotiveringarna konstateras att HC TPS:s verksamhet är ett exempel på hur ett toppidrottslag bär samhällsansvar, motverkar marginalisering och verkar utgående från etiska värderingar.

***

Kyrkostyrelsen grundade John Vikström-priset för motion och idrott 2014. Priset ges för arbete som främjar etiska värderingar inom motion och idrott, främjar motion och idrott inom kyrkan, verkar för mänsklighet och människovärdet, eller förebygger marginalisering med hjälp av motion och idrott.

Kyrkostyrelsen delar ut priset på förslag av Kyrkans delegation för motion och idrott. Utmärkelsen kan ges till enskilda personer och organisationer.

Mera information:
Mikko Mäkelä, Kyrkostyrelsen, tfn 050 439 1968,
projektchef för ungdomsarbetet Mika Tunturi, HC TPS, tfn 040 027 1077