Hyppää sisältöön
Kyrkans nyhetsarkiv

Släktutredningar från ett och samma ställe i fortsättningen – pilotförsök i Åbo och S:t Karins kyrkliga samfällighet

Publicerad 13.12.2018

Centralregistret i Åbo och S:t Karins kyrkliga samfällighet är det första i Finland som ingår i ett pilotförsök för en ny funktion, KirDi, inom ramen för kyrkans medlemsregistersystem. Med hjälp av den nya tjänsten kan man göra de släktutredningar som behövs för bouppteckning nationellt på ett och samma ställe. Hittills har man varit tvungen att skilt beställa släktutredningar från varje församling där den avlidna varit skriven. Det är en märkbar förändring i upprätthållandet av kyrkböckerna i Finland.

Responsen på den nya tjänsten har varit god från såväl privatpersoner som organisationer som gör släktutredning såsom advokatbyråer.

– Responsen har varit enbart positiv. Personer som har beställt dokument för släktutredningar har varit nöjda och lättade då de inte har behövt intyg från flera olika platser. För anhöriga har det varit en stor lättnad mitt i sorgen, säger registerskötare Salla Tenkanen vid centralregistret i Åbos och S:t Karins kyrkliga samfällighet.

Under 2019 ansluts flera kyrkliga samfälligheter och församlingar till piloten med KirDi. Enligt preliminära planer kommer KirDi att användas för släktutredningar nationellt i kyrkan inom utgången av 2022.

Det görs årligen tusentals släktutredningar i kyrkan. Under 2017 var släktutredningarnas antal 30 000 i Helsingfors, 5 700 i Åbo och S:t Karins kyrkliga samfällighet, 5 200 i Tammerfors, 5 000 i Kuopio och 4 000 i Uleåborg.

KirDi är en del av kyrkans medlemsdatasystem Kirjuri. Ur Kirjuri får man bland annat ämbetsbevis och släktutredningar för dem som hör eller har hört till kyrkan.

Mera information:
Sanna Heikell, registerchef på Kyrkostyrelsen, tfn 040 688 1461
Salla Tenkainen, registerskötare på centralregistret i Åbo och S:t Karins kyrkliga samfällighet, tfn 040 341 7227