Hyppää sisältöön
Kyrkans nyhetsarkiv

Videokampanj påminner om kyrkans arbete utomlands

Publicerad 08.10.2018

Videokampanjen Ditt stödnät i världen syns på Helsingfors-Vanda flygplats 15-28 oktober. Kampanjen som förs av Kyrkans arbete bland utlandsfinländare påminner dem som för en kortare eller längre tid reser utomlands att Evangelisk-lutherska kyrkan i Finland finns som stöd för utlandsfinländare och turister i 37 länder.

– Kyrkan finns där finländarna bor och dit de reser. För många är det en överraskning att man kan träffa en finländsk präst och att det finns finskspråkig verksamhet också på många turistorter, berättar koordinatorn för kyrkans arbete bland utlandsfinländare Päivi Vähäkangas.

Videokampanjen består av tre korta berättelser som syns på skärmarna vid flygplatsens avgångsportar.

Gudstjänster, stöd och verksamhet

För många som bor utomlands erbjuder den finska församlingen en viktig kontaktyta till andra finländare. I de finska församlingarna utomlands ordnas regelbundet gudstjänster och kyrkliga förrättningar, så som dop, vigslar och begravningar, men också andra evenemang. Församlingen ger också stöd och hjälp i skiftande livssituationer.

I oktober börjar säsonganställda

Förutom de som är fast anställda på turistorterna betjänas finländarna och säsongflyttarna varje år av turistpräster och turistkantorer på turistorter i Spanien, Kanarieöarna, Grekland och Cypern. Turistarbetarna har tidsbundna kontrakt och jobbar deltid. Säsongen pågår från oktober till påsk. Resepräster besöker också turistmål i Turkiet och Sydamerika. I Thailand och Florida i USA finns det åretruntverksamhet.

En av dem som flera säsonger varit turistpräst på solkusten är finlandssvenska Peter Kankkonen.

Mera information:
Päivi Vähäkangas, koordinator för kyrkans arbete bland utlandsfinländare, tfn 050 301 2494
Finländare utomlands