Hyppää sisältöön
Kyrkans nyhetsarkiv

Gemensam minnesdag för inbördeskriget 20.5 i Åbo – Minnestillfälle öppet för alla televiseras

Publicerad 03.05.2018

Offren för inbördeskriget och krigets efterspel hedras vid ett tillfälle som ärkebiskop Kari Mäkinen står värd för i Åbo domkyrka och dess omgivning på de stupades dag söndag 20.5.

I tillfället deltar president Sauli Niinistö och statsminister Juha Sipilä. Dessutom deltar samtliga riksdagspartiers ledning och representanter för ungdomsorganisationerna.

Evenemanget  börjar med en kort minnesstund i Åbo domkyrka klockan 14. I kyrkan spelas musik och man tänder minnesljus. Ärkebiskop Kari Mäkinen leder minnesstunden.

Efter minnesstunden går ett följe med en hälsning till de röda fångarnas minnesmärke i Åbo ”535” på Tranebrunnsplan ungefär 800 meter från domkyrkan. Därifrån går minnesföljet vidare till 1918 års hjältemonument bredvid domkyrkan. Blomsterhälsningar läggs ned vid minnesmärkena av representanter för partiernas ungdomsorganisationer, statsmakten, kyrkor och religioner.

Tillfället avslutas på Domkyrkotorget där man bjuder på kaffe. Kaffeserveringen inleds ca klockan 15 och är gratis.

Minnesdagsevenemanget är öppet för alla. Allmänheten är välkommen att delta såväl i minnesstunden och minnesföljet som vid minnesmärkena och kaffeserveringen efter evenemanget. På grund av televiseringen ombeds allmänheten anlända till domkyrkan senast klockan 13.45.

Yle televiserar evenemanget i sin helhet. Direktsändningen börjar klockan 14 i TV1.

Minnesdagen förverkligas i samarbete mellan Evangelisk-lutherska kyrkan i Finland, statsrådets kansli, Minnesåret 1918, Åbo stad, Yleisradio och Åbo och S:t Karins kyrkliga samfällighet.

Aktuell information om evenemanget finns på finska på evl.fi/yhteinenmuisto1918