Hyppää sisältöön
Kyrkans nyhetsarkiv

Gemensam minnesdag för inbördeskriget hålls i Åbo i maj – Efter hundra år är det dags att minnas tillsammans

Publicerad 09.04.2018

Offren för inbördeskriget och krigets efterspel hedras på de stupades dag, söndag 20.5.2018 i Åbo. Ärkebiskop Kari Mäkinen är värd för en gemensam minnesdag för inbördeskriget då kyrkan vill ge rum för att minnas tillsammans.

Republikens president Sauli Niinistö och statsminister Juha Sipilä deltar i minnestillfället. Också olika partiers ledning och representanter för partiernas ungdomsorganisationer närvarar.

Tillfället inleds med en minnesstund i Åbo domkyrka klockan 14. Efter det tågar minnestundsbesökarna till de rödas minnesmärke i Åbo ”535” på Tranebrunnsplan och till 1918-års hjältemonument bredvid domkyrkan. En blomsterhälsning läggs ned vid minnesmärkena av representanter för partiernas ungdomsorganisationer, statsmakten, kyrkor och religioner. Tillfället avslutas vid domkyrkans trappa.

Tillfället är öppet för alla och sänds direkt i Yle TV1.

Respekt för alla minnen vi bär på

Minnet av inbördeskriget och dess efterspel har överförts från generation till generation såväl i form av berättelser som i form av förtigda erfarenheter.

– Det finns röda minnen och det finns vita minnen och minnen utan färg. Vid sidan av enskilda minnen behöver vi ge rum för att minnas tillsammans. Vi behöver visa respekt för olika minnen och den erfarenhet som burits under ett hundra år, konstaterar ärkebiskop Mäkinen.

Den tredje söndagen i maj är de stupades minnesdag. Man började fira dagen 1940 som en minnesdag för de stupade i vinterkriget och för de som fallit offer för sin övertygelse på båda sidor 1918.

– Nu hundra år efter inbördeskriget är det igen på sin plats att minnas speciellt minnet av offren för inbördeskriget och dess efterspel, beskriver ärkebiskopen bakgrunden till minnesdagen.

Minnesdagen genomförs i samarbete mellan Evangelisk-lutherska kyrkan i Finland, statsrådets kansli, Åbo stad, Yle och Åbo och S:t Karins kyrkliga samfällighet.

Yle televiserar evenemanget i sin helhet. Direktsändningen startar i Yle TV1 20.5 klockan 14.

Aktuell information om evenemanget uppdateras på webbhelheten evl.fi/yhteinenmuisto1918 (öppnas 10.4).

Mera information: ärkebiskopens specialmedarbetare Juha Meriläinen, tfn 040 142 4913, juha.merilainen@evl.fi

Anvisningar om  medieackreditering till evenemanget publiceras 2.5. Mera information: kommunikationschef Eeva-Kaisa Heikura, tfn 040 688 1421, eeva-kaisa.heikura@evl.fi