Hyppää sisältöön
Kyrkans nyhetsarkiv

Församlingarna delade ut mat till närmare 100 000 människor

Publicerad 28.03.2018

Kyrktjänst som koordinerar församlingarnas EU-livsmedelshjälp fick under 2017 ca 600 000 kg livsmedel att dela ut. Under året delade församlingarna ut över 97 000 matkassar och bjöd på ca 8 000 måltider på över 300 utdelningsställen.

Ca 95 000 människor fick ta del av mathjälpen och största delen av dem var sådana som lever på utkomststöd, deltidsarbetande, småinkomsttagare, ensamförsörjare och äldre som lever på små pensioner. Mathjälpen är en helt gratis form av hjälp för mottagaren.

I början av 2017 fungerade utbetalningarna av socialstöden långsamt eftersom de överförts till Fpa. Innan utbetalningarna nådde fram kunde det dröja det veckor och orsakade problem för mottagarna. Församlingarna svarade snabbt på de ökade behoven.

– Alltför många människor är tvungna att förlita sig på mathjälp i välfärdsstaten. Den viktigaste orsaken till att man måste förlita sig på utomstående hjälp är en för låg nivå på grundskyddet och det har Finland klandrats för av Europeiska kommittén för sociala rättigheter. Församlingarna och organisationer erbjuder en första hjälp då människor lider av hunger och i andra akuta situationer där samhällets officiella stödnätverk sviker, konstaterar insamlingschef Tapio Pajunen på Kyrktjänst.

EU-livsmedelshjälpen delas inte ut utomhus i slingrande brödköer utan vid morgongrötserveringar, caféarrangemang och diakoniluncher som församlingarna ordnar eller på diakonimottagningen. Åt äldre personer och andra som har svårt att röra sig levereras matkassen hem. Matutdelningen är alltså också ett socialt evenemang där man hör sig för hur det är och skapar nya kontakter.

Mottagare blir hjälpare

Församlingen Hämeenlinna-Vanajan seurakunta gick med i EU-livsmedelshjälpen för 12 år sedan. Diakon Timo Heikka menar att stödet har blivit mera mångsidigt och ger församlingen möjlighet att hjälpa en ökande kundkrets.

– Frivilliga har integrerats i hjälparbetet och många som tidigare fått ta emot hjälp har nu blivit församlingsmedlemmar som hjälper andra. De frivilliga är flitiga, ansvarskännande, idérika, begåvade och har hjärtat på rätt ställe, och blir till välsignelse för församlingen, berättar Heikka.

Outi som varit arbetslös nästan hela sitt liv packar matkassar, Maija-Liisa levererar mathjälp med bil till nästan 40 adresser och Mikko diskuterar med klienterna. Det viktigaste med frivilligarbetet för dem är känslan av att få vara till hjälp.

– Det som alla är bekymrade över är att de som söker mathjälp hela tiden blir allt fler. I den nuvarande kundkretsen finns många familjer, unga, invandrare och många med olika slag av problem, säger Heikka.

Kyrktjänst har förmedlat EU-livsmedelshjälp ända från början, från 1996. Produkterna består av hälsosamma baslivsmedel som har lång hållbarhetstid. För tillfället delar man ut vete- och semlemjöl, grötflingor, makaroner, surskorpor, mysli och mjölkpulver. Det ingår också färdigmatförpackningar såsom ärtsoppa, köttkonserver och pasta med ostsås.

Mera information:
Tapio Pajunen, insamlingschef, Kyrktjänst – Kirkkopalvelut, tfn 0400 870 041, tapio.pajunen@kirkkopalvelut.fi
Ulla Pesola, koordinator för EU-livsmedelshjälp, tfn 040 540 3984, ulla.pesola@kirkkopalvelut.fi
Timo Heikka, diakon, tfn 040 804 9355, timo.heikka@evl.fi