Hyppää sisältöön
Kyrkans nyhetsarkiv

Minnen, glädje och fred i julens medieutbud

Publicerad 21.12.2017

Under julhelgen är det möjligt att lyssna på radioandakter om julminnen, fira julotta framför tv:n och dela julfred i sociala medier. Andakterna och gudstjänsterna gör julens budskap tillgängligt för dem som av olika orsaker inte kan ta sig till en kyrka. På webbplatsen jul.fi och i sociala medier delas julens innehåll med hashtaggen #julfred.

Julminnen i andakterna

Under advent och jul sänder Yle Vega flera intressanta andaktsserier. Veckan före jul håller Maria Björkgren-Vikström en serie andakter om gamla julbonader och vilka minnen de väcker. Jultidens aftonandakter handlar om julupplevelser utomlands. Andakterna hålls av Kristina Fernström, Henna Liljeström, Stefan Myrskog, Tomas Ray, Mikaela Steffansson och Kaikka Växby.
Andrum vardagar kl. 6.54 och 9.10. Aftonandakt vardagar ca kl. 19.15 och på Yle Arenan.

Julbön från Borgå

Julaftonens gudstjänst, julbönen, sänds traditionsenligt från Borgå domkyrka med biskop Björn Vikström som predikant. I år leds julbönen av Linus Stråhlman och Eric-Olof Söderström är organist. I julbönen sjungs bekanta psalmer som O du saliga och Härlig är jorden men även nyare såsom Nu i den heliga timman.
Julbön, söndag 24.12 kl. 17.00 i Yle Vega och på Yle Arenan

Stjärna pryder Pedersöre kyrka

I Pedersöre firas 2018 som stjärnans år – då har det gått 70 år sedan den ikoniska stjärnan första gången hissades i tornspiran. Kurt Cederberg, tidigare kyrkoherde i Pedersöre församling berättar strax före julottan i Yle Vega om stjärnan, vad den betyder för ortsborna och vad den symboliserar. Redaktör Hedvig Långbacka.
Inför julottan 25.12 kl. 7.50 i Yle Vega och på Yle Arenan.

Julotta från Korsholm

Årets julotta firas tillsammans med Korsholms svenska församling. Julottan firas i Korsholms kyrka med Berndt Berg som liturg och Rune Lindblom som predikant. Sången och musiken har en framträdande roll i gudstjänsten. Korsholms kammarorkester medverkar och Korsholms svenska församlings kyrkokör sjunger under ledning av kantor och körledare Susanne Westerlund. Organist är Ann-Christine Nordqvist-Källström. För tv-regin svarar Bengt Klemets.
Julottan sänds 25.12 kl. 8.00 i Yle Fem, Yle Vega och på Yle Arenan.

De vackraste julsångerna sjungs i Vörå

På annandag jul sänder Yle Fem De vackraste julsångerna från Vörå kyrka. Allsångsgudstjänsten leds av Frank Isaksson från Vörå församling och Christina Heikkilä från Finska Missionssällskapet. För musiken står kantorerna Martin Klemets och Kristoffer Streng. Solister är Emilia Backman, Daniela Ragnell och Emma Wester och Kristoffer Streng. Medverkande körer är Church Hill Boys under ledning av Kristoffer Streng, och Wörship och Delila med Martin Klemets som körledare. Bandet i kyrkan består av Alexander Nybäck på elgitarr, Mikael Södergård på elbas och Kristoffer Streng på slagverk. Frank Isaksson spelar trumpet. För tv-regin svarar Rufus Hedengren.
De vackraste julsångerna sänds 26.12 kl. 11.00 i Yle Fem och på Yle Arenan.

Julfred och ljus i sociala medier

Under advent och jul används hashtaggen #julfred i sociala medier. Julens stora berättelse, julevangeliet, har fått en aktuell inramning i en video om traditionen att uppföra jultablåer i skolorna. Julevangeliet finns på sajten jul.fi. Där finns också en rulett med tankar kring julen som samlats in under olika evenemang i huvudstadsregionen. Mera om julen finns också på kyrkans sajt, evl.fi.

Det nya året börjar med en video där Jani Edström talar om ljuset och mänskans behov av nåd och sanning. I videon utgår han från en barndomsupplevelse som fick honom att sätta ord på en känsla och mod att gå vidare. Videon kan ses på kyrkans Facebooksida.

Mera information:
Julevangelievideon på YouTube: https://youtu.be/8K8vV3SqvQg
Lucas Snellman, ledande sakkunnig, tfn 050 566 8230, lucas.snellman@evl.fi
Hedvig Långbacka, radioredaktör, tfn 050 5618 599, hedvig.langbacka@evl.fi
Rufus Hedengren, tv- och radioredaktör, tfn 050 5668 481, rufus.hedengren@evl.fi
Simon Lampenius, koordinator för sociala medier, tfn 050 3624 005, simon.lampenius@evl.fi