Hyppää sisältöön
Kyrkans nyhetsarkiv

Ärkebiskop Kari Mäkinen: Samhällets tillstånd ska betraktas från samhällets skuggsida

Publicerad 06.12.2017

Vid den ekumeniska 100-årsfestgudstjänsten i Helsingfors domkyrka på Finlands självständighetsdag predikade ärkebiskop Kari Mäkinen. Temat för predikan, makt och tjänande, utgick från Matteus evangelium (Matt. 20:25-28).

Ärkebiskop Mäkinen beskrev det maktspel som redan försiggick i Jesus närmaste krets, sådant som människor sysslar med fortfarande. Jesus godkände inte maktspelet utan lyfte fram tjänandet. ”Men så ska det inte vara hos er, säger Jesus. Den som vill vara den störste eller den främste ska vara tjänare och slav.”

Mäkinen konstaterade att man i Finland har försökt ta Jesus ord om tjänande på allvar.
– Vi har målmedvetet byggt demokrati och ett medborgarsamhälle. Den offentliga makten är genomskinlig, likabehandling är en grundprincip och vi vill garantera att alla får del av ett gott liv, utkomst och utbildning.

Mäkinen menar att Jesus undervisning samtidigt utmanar Finland att ärligt se sig i spegeln.

– Hur har vi det hos oss, i familjerna, kyrkan, arbetslivet, politiken, ekonomin, hela samhället? Hur är de synliga och osynliga maktmekanismerna kopplade till exempelvis kön och förmögenhet? Ser vi var makten övergår i tyst våld och maktmissbruk?

Ärkebiskopen konstaterar att vi nöjt kan tacka för livet i Finland.

– Men om det frågas om vi är störst eller främst så leder Jesus ord oss förbi Pisa-resultat, konkurrenskraftsmätningar eller välfärdsbarometrar. De för oss till samhällets skuggsida, dit där man är osynlig eller bär på skam för att man inte hänger med eller inte fyller måttet som respektabel, produktiv och framgångsrik. Ur det perspektivet ska det gemensamma livet och samhällets tillstånd betraktas, sade Mäkinen.

Ärkebiskopen påminde om att inför Guds ansikte syns inga maktpositioner, ingen är stor eller liten, först eller sist. Där syns bara människor, var och en med sitt liv och tillsammans med vårt gemensamma liv.

– Här står vi på vår festdag och försöker leva vårt liv, bära glädjen, bekymren och ansvaret här i vår del av Guds stora värld. Vi försöker möta människors i ögonhöjd, så att var och en blir sedd så som Gud ser människor, med en rak, varm och uppmuntrande blick.

Ärkebiskopens predikan i sin helhet finns som bilaga.

Mera information: biskopens specialmedarbetare Tuomas Vaura, tfn 040 688 1520

Bilagor till nyheten